Σειρά ερωτημάτων θα διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης

Σειρά ερωτημάτων θα διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oταν έχουν χαθεί 100 άνθρωποι σε οικιστική περιοχή κοντά στην Αθήνα από φωτιά δίπλα στη θάλασσα, κάποιος έχει ευθύνη». Η φράση, η οποία ακούστηκε στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στην Πειραιώς, ήταν μόνο η πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν. Τα ερωτήματα, εξάλλου, που προκύπτουν από τη διαχείριση που κατέληξε στην τραγωδία στην Aνατολική Αττική τέθηκαν αναλυτικά επί τάπητος σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των δύο αντιπροέδρων του κόμματος και δύο πρώην υπουργών Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. Και αναμένεται να διατυπωθούν επισήμως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. άμα τη λήξει του εθνικού πένθους, η οποία θα σηματοδοτήσει και τη λήξη του άτυπου moratorium που κήρυξε η Ν.Δ. από σεβασμό στα θύματα της τραγωδίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνει, εξάλλου και η σύνθεση της χθεσινής σύσκεψης υπό τον κ. Μητσοτάκη, στην οποία μετείχαν οι Κωστής Χατζηδάκης και Aδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, οι τομεάρχες της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης. Εκεί έγινε αποτίμηση της κατάστασης, ενώ, σύμφωνα με την Πειραιώς, αξιολογήθηκαν οι συνθήκες «υπό τις οποίες χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές και θα εξεταστούν οι προτάσεις της Ν.Δ. για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων». Επιπλέον, κατόπιν των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η τραγωδία στη συγκεκριμένη περιοχή, θα συζητηθούν και θα επικαιροποιηθούν οι προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η Ν.Δ. για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Για την ώρα, η Πειραιώς τηρεί το άτυπο σιωπητήριο που ούτως ή άλλως είχε αποφασιστεί σε επίπεδο κομματικής ηγεσίας, από στοιχειώδη σεβασμό στα θύματα. Αυτό λήγει απόψε, όπερ σημαίνει ότι την Παρασκευή θα πρέπει να αναμένεται σχετική παρέμβαση από τον κ. Μητσοτάκη. Στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, για την οποία δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ούτε φωτογραφίες και πλάνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναλυτική αποτίμηση της κατάστασης, αλλά κυρίως, του νομοθετικού πλαισίου. Για την ακρίβεια, εξετάστηκε ενδελεχώς ο νόμος Δένδια (4249/14) και οι πραγματικές δυνατότητες που αυτός δίνει. Oπερ σημαίνει ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για το τι ακριβώς προβλέπεται σε αντίστοιχες καταστάσεις, και ποιοι είναι υπεύθυνοι να δώσουν εντολές και, άρα, δεν κινήθηκαν στην περίπτωση της τραγωδίας. Ερωτήματα διατυπώθηκαν για το τι δεν έγινε (και ποιοι δεν το έκαναν), ενώ αναλυτική ήταν η συζήτηση και για την παντελή έλλειψη συντονισμού που διαπιστώνεται, που θα εκθέσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αύριο κιόλας.

Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» και το ΕΚΑΒ, όπου συζήτησε με το προσωπικό τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν το βράδυ της πυρκαγιάς στη Ραφήνα και τους συνεχάρη για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή