Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές

Ευθύνες μόνο στον καιρό και σε εμπρηστές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική απέδωσε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι, με τους 83 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη για την ολιγωρία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, χθες το βράδυ –σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μαζί με εκείνη της Πυροσβεστικής, χαρακτήρισαν «ενδεδειγμένη» την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά της Δευτέρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής ενέργειας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για «συνειδησιακούς λόγους» έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Στις ερωτήσεις εάν η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα, τόσο οι κύριοι Τζανακόπουλος και Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας απήντησαν ότι η φωτιά διήνυσε μια απόσταση 4 χιλιομέτρων μέσα σε διάστημα μιας ώρας και 20 λεπτών και επομένως δεν υπήρχαν περιθώρια για αποτελεσματικότερη αντίδραση των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε υπ’ ευθύνη του την περιοχή της Ανατολικής Αττικής προέτρεψε τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρείχαν κάλυψη στον δήμαρχο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής από τα σπίτια τους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Η εκκένωση θέλει σχέδιο και η εφαρμογή του απαιτεί χρόνο», επεσήμαναν.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρους, από τις οποίες προκύπτει ότι τριάντα λεπτά μετά την εκδήλωση της αρχικής πυρκαγιάς στην Κινέτα, το πρωί της Δευτέρας, στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 13 νέες εστίες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ προς ενίσχυση των παραπάνω ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έγινε νέα απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε τη λεωφόρο Μαραθώνος με συνέπεια να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου μαινόταν η πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Μάτι και στη Ραφήνα, ο αρχηγός του σώματος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κυκλοφορία διεκόπη για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς το μέτωπο της φωτιάς και όχι για όσα απομακρύνονταν από αυτό. «Είμαι περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Αστυνομίας», δήλωσε ο κ. Τσουβάλας.

Αντίστοιχα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, απαντώντας στην ερώτηση εάν το μέτωπο μπορούσε να ανακοπεί στη λεωφόρο Μαραθώνος, υποστήριξε ότι κατά μήκος της λεωφόρου υπήρχαν 40 πυροσβεστικά οχήματα και ότι οι φλόγες είχαν ύψος 30 μέτρων, με συνέπεια η φωτιά να μεταδοθεί από καύτρες προς το Μάτι.

Στο μεταξύ χθες, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε, στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ενα από τα ζητούμενα που θα διερευνηθεί είναι εάν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής και πού κατευθύνθηκε ο κόσμος κατά τη διαφυγή του από το Μάτι Αττικής.

Σύμφωνα με αξιωματικό της Πυροσβεστικής που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης και μίλησε στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας, όσο η φωτιά βρισκόταν στον Νέο Βουτζά και δεν είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου φέρεται να ενημερώθηκε για την πιθανή έκβασή της και να του ζητήθηκε από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων να απομακρύνει τους πολίτες.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι κανείς δεν του ζήτησε να εκκενώσει το Μάτι. Είπε ακόμη ότι υπήρξε υποτίμηση στην έναρξη της φωτιάς γιατί ο άνεμος την κατηύθυνε προς τον Διόνυσο προτού αλλάξει διεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή