Σιωπητήριο τέλος. Συγκεκριμένα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας θέτει από χθες η Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με «απόλυτο σεβασμό» και υπευθυνότητα την εθνική τραγωδία, αλλά τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν ακούστηκε καμία κυβερνητική «συγγνώμη». «Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους», επισήμανε η Μαρία Σπυράκη, θέτοντας ερωτήματα που δίνουν τον τόνο που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. τις επόμενες μέρες, κλιμακώνοντας σταδιακά το αίτημα να απαντηθούν και να καταλογιστούν πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η Ν.Δ. τον έψεξε ότι χρειάστηκε «τέσσερις ολόκληρες μέρες για να συνειδητοποιήσει τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός» και θύμισε ότι ευθύνες που δεν συνοδεύονται από παραιτήσεις, ή αποπομπές «δεν έχουν νόημα».
«Θλιβερό σόου»
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας «αναγκάστηκε στη χθεσινή ανάληψη της πολιτικής ευθύνης μετά το φιάσκο και την κατακραυγή». Και αναρωτιούνταν τι νόημα είχε το «θλιβερό επικοινωνιακό σόου», δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους και θα χειριστούν και πάλι από αυτές μια μελλοντική πυρκαγιά. Ούτως ή άλλως, η Ν.Δ. θα αναδείξει τις επόμενες μέρες τις ευθύνες που προκύπτουν διατυπώνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς; Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει; Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8.15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;
Είναι τα πρώτα ερωτήματα που ετέθησαν και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παρότι επισήμως η Πειραιώς δεν προσωποποιεί τις ευθύνες, είναι σαφές ότι δείχνει τους Π. Σκουρλέτη και Ν. Τόσκα, όσο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη Αττικής, καθώς εκ των πραγμάτων όφειλαν να συντονιστούν.
Σωρεία εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων κατήγγειλε ο Μάκης Βορίδης, αποδίδοντας ευθύνες στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, καθώς και την κ. Δούρου και τους υπεύθυνους των κρατικών υπηρεσιών διαχείρισης της πυρκαγιάς (ΣΚΑΪ). «Η εκκένωση ή μη εκκένωση έχει άνθρωπο που την αποφασίζει.
Υπάρχει σε τελευταία βαθμίδα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Πότε έκρινε αυτός και με εισήγηση ποιου αξιωματικού της Πυροσβεστικής ότι δεν μπορεί να γίνει η εκκένωση;» σημείωσε από την πλευρά του ο Ν. Δένδιας (ρ/σ Παραπολιτικά).