Επιμένει στην ουσιαστική απόδοση πολιτικών ευθυνών το ΚΙΝΑΛ

Επιμένει στην ουσιαστική απόδοση πολιτικών ευθυνών το ΚΙΝΑΛ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έγινε απολύτως καμία διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης». Με αυτή τη φράση, δίχως αποστροφές, περιγράφουν στο Κίνημα Αλλαγής, με την απόσταση του χρόνου που μας χωρίζει πλέον, όσα έλαβαν χώρα από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν άρχισε να εκτυλίσσεται στην Ανατολική Αττική η σύγχρονη τραγωδία των φονικών πυρκαγιών. Στη Χαρ. Τρικούπη από την πρώτη στιγμή επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και να βάλουν, ως ώφειλαν, «πλάτη» για την ανακούφιση των πληγέντων. Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη δήλωση Γεννηματά δεν περιείχε πουθενά ίχνος πολιτικής κριτικής, αλλά εστίαζε αποκλειστικά στην ανθρώπινη οδύνη και σε όσα έπρεπε να γίνουν εκείνη την ώρα ώστε να μειωθούν, ει δυνατόν, οι απώλειες. Ηταν ωστόσο θέμα χρόνου να έρθουμε και στη «δεύτερη πράξη» της τραγωδίας, εκείνη των ευθυνών, που είχε προαναγγελθεί στην πρώτη ανακοίνωση του κόμματος, με την προσεκτική διατύπωση «όλα τα άλλα στην ώρα τους». Η ώρα ήρθε λοιπόν. Αλλά όπως σημείωναν συνεργάτες της κ. Γεννηματά, πριν γίνει αναφορά περί πολιτικών ευθυνών, είχε προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε όσα ειπωθούν να αναζητούν τις αιτίες της τραγωδίας στη ρίζα τους και όχι απλά για να «γίνει αντιπολίτευση», ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες στη Χαρ. Τρικούπη έγιναν αθόρυβα αλλεπάλληλες συσκέψεις με αντικείμενο (και) την ενδελεχή εξέταση των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς. «Ή, πιο σωστά, των όσων δεν συνέβησαν», όπως σημειώνει στην «Κ» στέλεχος του κόμματος. Μια ομάδα υπό τη Φώφη Γεννηματά και πλαισιωμένη από έμπειρα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επιχείρησε να αναλύσει την κατάσταση. Αυτό που ειπώθηκε κατά την αποτίμηση είναι πως, σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, η διαχείριση του προβλήματος γίνεται πάνω σε τρεις άξονες: Πρώτον, στο ανθρώπινο δυναμικό. Το πρώτιστο είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι σε όλες τις θέσεις-κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, που να μπορούν να δράσουν και να φέρουν εις πέρας με ορθή κρίση, παρά την πίεση, την αποστολή τους. Επί παραδείγματι, να μπορούν οι αρμόδιοι να υπολογίσουν το πώς θα εξελιχθεί ένα φαινόμενο, ώστε να δράσουν κατασταλτικά. Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση του περιστατικού, ώστε να υπάρξει σωστή διαχείριση. Αν δεν εκτιμηθεί σωστά η κατάσταση, δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής εκπόνησης σχεδίου και τελικά ορθής διαχείρισής του. Το τρίτο είναι η λήψη άμεσων αποφάσεων, κάτι που απαιτεί αυστηρή «δομή» που πρέπει νομοτελειακά να καταλήγει σε ένα πρόσωπο, που θα έχει το «γενικό και τελικό πρόσταγμα».

Τα συμπεράσματα

Τα ανωτέρω μπορεί να φαίνονται θεωρητικά, αλλά ακριβώς σε αυτή την «αλυσίδα» εντοπίζουν στο ΚΙΝΑΛ τις «πολιτικές ευθύνες», καθώς είναι βέβαιο πως κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις, αν όχι όλες, δεν υπήρξαν. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τους τρεις αυτούς de facto άξονες, στη Χαρ. Τρικούπη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπήρξε «σαφέστατα ελλιπής διαχείριση», κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται «πολιτικές ευθύνες», όπως τόνισε την Παρασκευή στη δημόσια παρέμβασή της η κ. Γεννηματά.

Στην αξιολόγηση των πεπραγμένων – που έγινε στη Χαρ. Τρικούπη– ιεραρχούν πολύ ψηλά και το ζήτημα της εκκένωσης. Τα όσα υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος περί μη δυνατότητας εκκένωσης του οικισμού είναι «προκλητικά», λέει συνεργάτης της κ. Γεννηματά, που μιλάει και για «κακή αξιολόγηση της κατάστασης». Τα ανωτέρω σχηματίζουν ένα παζλ με «ευθύνες» οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Η δήλωση του κ. Τσίπρα, την Παρασκευή το απόγευμα, πως «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» ουδόλως άλλαξε αυτή την προοπτική, καθώς δεν συνοδεύτηκε από καμία παραίτηση, ούτε έδωσε απαντήσεις. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, «το αίτημα ανάληψης ευθυνών παραμένει ακέραιο και θα αναζητηθεί εκ νέου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή