Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων τόσο για την πυρκαγιά στην Κινέτα, όσο και στην πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι στην πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί και είχαν δυτική κατεύθυνση που ούτε η αντιπυρική ζώνη στη Μαραθώνος κατάφερε να τη σταματήσει, αλλά την οδήγησε προς τα σπίτια στο Μάτι, όπου υπήρχε άναρχη δόμηση και εμπόδισε τον κόσμο να απεγκλωβιστεί.
Ο κ. Πολάκης τόνισε με έμφαση πως από την αρχή υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ, γι’ αυτό και μπόρεσαν να φύγουν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις, αλλά και πάνω από 12.000 άτομα από την περιοχή.
Ωστόσο, όπως είπε, η άναρχη δόμηση στην περιοχή ανάγκασε 1.000 ανθρώπους να εγκλωβιστούν στην παραλία, ενώ από ένα σημείο και μετά δεν υπήρχε οδική πρόσβαση στο Μάτι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι άμεσα 187 τραυματίες, μεταξύ αυτών 23 παιδιά, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία και βρέθηκαν αμέσως κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τους ανθρώπους που ήταν βαριά τραυματισμένοι.
Ερωτηθείς για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός για την ύπαρξη νεκρών, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς την ώρα της σύσκεψης, όμως δεν είχαν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές γι’ αυτό και δεν ανακοινώθηκε εκείνη την ώρα τίποτα.
Στη συνέχεια, όταν είχαμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στη στάση μερίδας των ΜΜΕ λέγοντας πως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την τυμβωρυχία από δημοσιογράφους, ενώ έκανε λόγο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες, καθώς υπάρχουν νεκροί, σημειώνοντας πως θα υπάρξει έρευνα για τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε από δω και πέρα τι μέτρα χρειάζεται να παρθούν, ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους τραγωδίες. Να ασχοληθούμε με τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, σημείωσε.
Επίσης, είπε πως πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, ίσως να γίνει υφυπουργείο, ώστε να υπάρχει ένα Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού όλων των δυνάμεων. Να γίνει ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην Πολιτική Προστασία για την πρόβλεψη και διαχείριση εκτάκτων αναγκών.
Όλες αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν άμεσα, είπε ο κ. Πολάκης, σημειώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι για συγκρούσεις και αυτό θα το δείτε τις επόμενες ημέρες».
Ερωτηθείς για το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε πως από την αρχή βρίσκεται σε επιφυλακή, πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και αποστέλλονται όπου χρειάζεται, ενώ απαντώντας για το ότι είχαν ζητηθεί από τις απογευματινές ώρες νεκρόσακοι, ο κ. Πολάκης είπε πως σε κάθε έκτακτο γεγονός το ΕΚΕΠΥ ζητάει πάντα νεκρόσακους.