ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις καλένδες η απόδοση των ευθυνών

Στις καλένδες η απόδοση των ευθυνών

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει τη συζήτηση περί αναζήτησης ευθυνών η κυβέρνηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα τη διαχρονικότητα προβλημάτων όπως ο άναρχος οικιστικός σχεδιασμός και οι ανεπάρκειες της Πολιτικής Προστασίας. Επί τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προανήγγειλε, χθες, συνολικά 3.185 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό. Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το… νεαρόν της ηλικίας του Αλέξη Τσίπρα για να στηρίξει το επιχείρημα της εξέλιξης των χρόνιων παθογενειών του ελληνικού κράτους, πολύ πριν από το 2015 και την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε νομοθετικό έργο για την επιτάχυνση της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 685 κτίσματα στον αιγιαλό, στην περιοχή της Αττικής που πρόκειται να κατεδαφιστούν. Περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού θα δώσει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει νομιμοποιήσει αυθαίρετα, λέγοντας «επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για νομιμοποίηση έστω και ενός αυθαιρέτου απ’ όσο είχε επιτραπεί επί των προηγουμένων κυβερνήσεων». Οπως είπε, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απόδειξη ότι «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».

«Δημιουργία εντυπώσεων»

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε, στη συνέχεια, σφοδρότατη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στα ΜΜΕ. Οπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης και ορισμένα ΜΜΕ «έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις». Κατήγγειλε πως διακινούνται διαρκώς ψευδείς ειδήσεις, ενώ διαστρεβλώνονται οι δηλώσεις υπουργών από στελέχη «που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται στενά με τη Ν.Δ.». Και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το βούρκο. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει κανένας μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες». Επί του ζητήματος απόδοσης ευθυνών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό θα γίνει «όταν έρθει η ώρα, με νηφαλιότητα, επιχειρησιακά και πολιτικά». Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η κατά το δυνατόν επιστροφή των οικισμών οι οποίοι καταστράφηκαν σε κάποια κανονικότητα. Επί της βοήθειας στους πυρόπληκτους, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι τα πρώτα βοηθήματα είναι προσωρινά, καθώς άπαντες θα αποζημιωθούν πλήρως για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Νωρίτερα, ο κ. Βερναρδάκης έλεγε ότι τα δύο τρίτα της Βουλής θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί αν έμπαιναν άπαντες σε αυτή τη λογική. «Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί», είπε ο κ. Βερναρδάκης (ρ/σ «Στο Κόκκινο»). Και αναφερόμενος στις ευθύνες που ζητούνται από τον πρωθυπουργό είπε: «Να μη βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος».