ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εννέα ερωτήματα ΚΙΝΑΛ προς Π. Σκουρλέτη

ennea-erotimata-kinal-pros-p-skoyrleti-2265296

Με στόχο «να προσωποποιηθούν οι ευθύνες» και «να αποδοθεί δικαιοσύνη» ως «ελάχιστο χρέος της πολιτείας», το ΚΙΝΑΛ, μέσω της αρμόδιας τομεάρχου Εύης Χριστοφιλοπούλου, κατέθεσε 9 ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, κλιμακώνοντας, ως αναμενόταν, την αντίδρασή του στον δρόμο προς την αναζήτηση των ευθυνών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Η μακροσκελής ερώτηση, αποτέλεσμα επεξεργασίας ημερών, ξεκινά με την αναλυτική καταγραφή των «εγκληματικών παραλείψεων» του κρατικού μηχανισμού, που συνθέτουν, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το παζλ των πολιτικών ευθυνών. Συνοπτικά και μεταξύ άλλων, το Κίνημα Αλλαγής εντοπίζει παραβίαση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, καθώς τέσσερα έτη μετά την ψήφιση του Ν.4249/2014 που προέβλεπε την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα η «Εθνική Πολιτική για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών», ούτε ο «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας».

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για αγνόηση του επιπέδου κινδύνου πυρκαγιάς που εκείνη τη μέρα βρισκόταν στον «δείκτη 4», αλλά και για καθυστερημένη αντίδραση μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Σε αυτό το, ιδιαιτέρως κρίσιμο κομμάτι, της διαχείρισης, επισημαίνονται τα εξής κομβικά σημεία: Πρώτον, ότι δεν εδόθη εντολή για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν, καθώς «το Εθνικό Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης νομοθετήθηκε, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ». Δεύτερον, το σπασμωδικό κλείσιμο της λεωφόρου Μαραθώνος, που εγκλώβισε τελικά ανθρώπους. Τρίτον, η ελλιπής ενίσχυση εναέριων μέσων και τέταρτον, η καθυστερημένη θαλάσσια διάσωση. Τα ανωτέρω, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, απέβησαν μοιραία και συνιστούν τις «μεγάλες πολιτικές ευθύνες» που «θα αναζητηθούν μέχρι τέλους».

Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι ακόμα που στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν μείζονος «ηθικής και πολιτικής» σημασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο αρμόδιος τομέας υπό την κ. Χριστοφιλοπούλου –και από τα οποία προέκυψε ένα αναλυτικό «χρονολόγιο» της κρίσης– ήδη από τις 21.00 υπήρχαν μαρτυρίες που ανέφεραν την ύπαρξη θυμάτων. Ως εκ τούτου, στο ΚΙΝΑΛ, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση πως την ώρα που ο πρωθυπουργός κατέφθασε στο κέντρο επιχειρήσεων «όλοι γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών», με αποτέλεσμα η «ζωντανή» σύσκεψη να χαρακτηρίζεται ως ένας «πρωτοφανής κυβερνητικός εμπαιγμός».

Κατόπιν των ανωτέρω, το ΚΙΝΑΛ, καταλήγει σε μπαράζ ερωτημάτων προς τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, καλείται να απαντήσει για ποιον λόγο «παρά το ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές ήταν πολύ υψηλός, δεν ελήφθησαν μέτρα αυξημένης επιτήρησης», «γιατί δεν έγινε εγκαίρως προειδοποίηση για εκκένωση», «ποιος πήρε την απόφαση να κλείσει η λεωφόρος Μαραθώνος» με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση, «γιατί καθυστέρησε η επέμβαση του Λιμενικού» και «γιατί καθυστέρησε επί πέντε ώρες η κήρυξη κατάστασης ανάγκης».

Οι κλήσεις

Τα παραπάνω ερωτήματα «είναι μόνο η αρχή» όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας «μακρύ τον δρόμο» μέχρι την τελική απόδοση των οφειλόμενων πολιτικών ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε και αίτηση για να δοθεί αντίγραφο «των καταγεγραμμένων κλήσεων και συνομιλιών» από τη Δευτέρα 23/7 έως την Πέμπτη 26/7, τόσο στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όσο και στα κέντρα του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, και των νοσοκομείων Σισμανόγλειο, «Ευαγγελισμός», Κρατικό Αθήνας, Θριάσιο και Παίδων.