Σωσίβιο ο ανασχηματισμός

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν για ακόμη μία φορά τα σενάρια ανασχηματισμού, με αφορμή τη διαχείριση των επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική. Αν και επισήμως το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και επιμερισμού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, των ευθυνών, πολιτικών και επιχειρησιακών, μετατίθεται από το Μαξίμου σε ευθετότερο χρόνο, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πως πρέπει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις πριν από τη μετάβασή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ηδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υπάρχει αρκετά έντονη συζήτηση για την απουσία ανάληψης πολιτικών ευθυνών από στελέχη τα οποία είχαν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της πυρκαγιάς. Στο στόχαστρο βρίσκεται, κυρίως, ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο οποίος, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, υπέβαλε την παραίτησή του ήδη μία φορά στον πρωθυπουργό, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

Αν και δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να συμπαρασύρει μια αλλαγή στα υπουργεία που σχετίζονται με τη διαχείριση της καταστροφής στην Αττική, υπάρχουν ορισμένα σενάρια στα οποία περιλαμβάνονται αλλαγές με ευρύτερη πολιτική σημασία. Εν προκειμένω, πιθανή αποχώρηση του κ. Τόσκα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετακίνηση του Π. Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια μετακίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο έπειτα από απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των δύο εταίρων της κυβέρνησης.

Αντιπαράθεση

Εν τω μεταξύ, χθες, οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα για τον τρόπο θωράκισης έναντι των φυσικών καταστροφών, προκάλεσαν αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μαξίμου και στη Ν.Δ. «Ας είναι οι δύο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής, στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας πως θα πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιες τραγωδίες». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, επιπλέον, πως «δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές». Στις αναρτήσεις του κ. Τσίπρα απάντησε η Ν.Δ. με ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός «ανακάλυψε σήμερα ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Προφανώς πληροφορήθηκε με καθυστέρηση ότι επί των ημερών του χάθηκαν 24 άνθρωποι στη Μάνδρα. Προφανώς πληροφορήθηκε με καθυστέρηση και την ύπαρξη θυμάτων των βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, παρά τα επίσημα σήματα των συνεργείων διάσωσης».

Νωρίτερα, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξαπέλυαν επίθεση κατά της Ν.Δ., τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι αναπόσπαστο κομμάτι το παλαιού πολιτικού συστήματος». Το Μαξίμου περιγράφει τη Ν.Δ. ως «το κόμμα των “αναψυκτηρίων” και των καταπατητών».

Ανάληψη ευθύνης από την «Πράττω»

Την «πολιτική ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα κίνηση», για την τραγωδία στο Μάτι, αναλαμβάνει με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες η κίνηση «Πράττω», στην οποία ανήκουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Ο επιμερισμός της πολιτικής ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να το ασκήσει», σημειώνεται, επίσης, στην ανακοίνωση. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι «οφείλουμε να ζητήσουμε μια ειλικρινή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε, όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής είχε μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία». Ουσιαστικά και το «Πράττω» συντάσσεται με την κεντρική κυβερνητική γραμμή υπέρ των αλλαγών στην κρατική γραφειοκρατία για τη δόμηση της χώρας. «Πανικό» διακρίνει στην ανακοίνωση του «Πράττω» ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σχολίασε ότι «Τόσκας και Καπάκης, φέροντες βαριές ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, δεν βρίσκουν ίχνος λάθους στη διαχείρισή της και υποκριτικά ζητούν συγγνώμη μέσω της κίνησης “Πράττω”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή