Σάλος από την αιφνίδια μεταγωγή Κουφοντίνα – Οι αντιδράσεις, η απάντηση Κοντονή

Σάλος από την αιφνίδια μεταγωγή Κουφοντίνα – Οι αντιδράσεις, η απάντηση Κοντονή

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή του του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ειδικότερα, οι αγροτικές φυλακές αποτελούν ανοικτά και όχι κλειστά καταστήματα κράτησης, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές εργασίες, όπως η συγκομιδή πορτοκαλιών, ελαιών, ενώ φροντίζουν ακόμα και χοιροστάσια.

Ας σημειωθεί επιπροσθέτως, πως κάθε ημέρα κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή μετρά τουλάχιστον διπλή με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με τα τωρινά δεδομένα, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα είναι δυνατή η αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο ίδιος  το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ολιγοήμερες άδειες και έχει εξέλθει της φυλακής για διάστημα 48 ωρών και έχει επιστρέψει, ενώ ο ίδιος υπέβαλε αίτηση η οποία και έγινε δεκτή.

Όσον αφορά το καθεστώς των αδειών υπογραμμίζεται πως δεν διαφέρει από τις φυλακές κλειστού τύπου.

Μητσοτάκης: Στα μουλωχτά η μεταγωγή του Κουφοντίνα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί

Η αιφνίδια μεταγωγή του δολοφόνου της 17Ν προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηύθυνε ερώτηση προσωπικά προς τον πρωθυπουργό.

«Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κ. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σάς επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Μπακογιάννη: Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αιφνίδια αυτή εξέλιξη -της μεταγωγής του δολοφόνου του συζύγου της σε αγροτικές φυλακές, προκάλεσε την έκρηξή της.

Η κυρία Μπακογιάννη σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση που έγινε στον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν. Καταλήγει, τέλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ότι δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

«Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντας σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα», σημειώνει η κυρία Μπακογιάννη.

 

Θεοδωράκης: Εγκληματίας που δεν έχει νιώσει την ανάγκη για μισή συγνώμη ΔΕΝ μπορεί να απολαμβάνει το προνόμιο της αγροτικής φυλακής

«Ένας εγκληματίας που δεν έχει νιώσει την ανάγκη για μισή συγνώμη ΔΕΝ μπορεί να απολαμβάνει το προνόμιο της αγροτικής φυλακής», σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η συνέπεια αυτού είναι να στερείται η θέση από τον επόμενο στη λίστα ανώνυμο φυλακισμένο που έχει μετανιώσει για τα εγκλήματά του και προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία.

 

Κοντονής: Κανονικά η έκτιση ποινής του Κουφοντίνα

Ωστόσο, λίγο αργότερα και εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν εξέδωσε διευκρινίσεις το το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη μεταγωγή εντάσσεται στο σχέδιο του Σταύρου Κοντονή για μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά-σιγά θα απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για την μεταγωγή Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα» ενώ ο κ. Κοντονής επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δημοσιοποίησε το θέμα κάνοντας λόγο «για τυμβωρυχία» σχετικά με τη σύνδεση του γεγονότος της μεταγωγής στη συγκυρία της εθνικής τραγωδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε σχέση με αναφορές για τη μεταγωγή κρατουμένου από τη φυλακή Κορυδαλλού σε άλλη φυλακή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα – βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της. Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.

Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.

Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.

Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.

Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή