Τόσκας: Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Τόσκας: Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οφείλουμε να θυμόμαστε τα θύματα γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρισμα».

«Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρισμα. Η συνείδησή μου επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου», είπε αρχικά ο κ. Τόσκας και συνέχισε:

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι στρατιώτης που έδινα τις μάχες με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που κλήθηκε να βγάλει τη χώρα από το περιθώριο και ο ίδιος απέδειξε ότι γενναιότητα δεν έχουν μόνο οι στρατηγοί αλλά και τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που κυρίως σε δύσκολες στιγμές δείχνουν το εκτόπισμά τους. Οι πολίτες καταλαβαίνουν, αξιολογούν και κρίνουν. Γιατί το κοινωνικό σύνολο είναι ο μεγάλος κριτής». 

Παράλληλα, δήλωσε: «η συνείδησή μου επέβαλε από την πρώτη στιγμή να καταθέσω στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου, ήταν το αυτονόητο και το ελάχιστο. Κάποιοι δεν με πίστευαν, αν και δήλωνα κατ΄ επανάληψη όλα αυτά τα σχεδόν 3 χρόνια ότι δεν είμαι βιδωμένος στην καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Και όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα αλλά ούτε προφταίνω να γίνω. Είμαι στρατιώτης που έδινα τις μάχες με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον. Και ό,τι λέω το εννοώ. Επέλεξα να μην ακούω τις σειρήνες της μικροπολιτικής αλλά να κάνω σωστά τη δουλειά μου».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «τις τελευταίες ημέρες η χώρα βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία και όλοι βάλαμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας που στερήθηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα». «Τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, τα σπίτια θα ξανακτιστούν, οι ακρογιαλιές θα ξαναγεμίσουν παιδικές φωνές, όμως αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη γιατί μόνο τότε η πολιτική συγνώμη θα έχει αντίκρισμα», τόνισε.

Σκουρλέτης: «Ο Τόσκας έκανε εξαιρετική δουλειά»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναλαμβάνει σε μία δύσκολη στιγμή και δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι για την κυβέρνηση να ανακουφίσει όσο είναι δυνατόν, αυτούς που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά ταυτόχρονα να πάει σε βάθος για τις αιτίες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τις παθογένειες και τις λαβωμένες υποδομές στο πλαίσιο μιας βαθιάς αποτίμησης. Πρέπει οι νόμοι που ψηφίζονται και να εφαρμόζονται. Να δούμε διαχρονικά λάθη που έχουν γίνει. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ριζικός ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας η οποία επιβάλλεται όχι μόνο από τις τραγικές απώλειες, αλλά και τις κλιματικές αλλαγές διεθνώς. Η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της και προφανώς όλες οι υπηρεσίες θα διευκολύνουν αυτό το έργο. Η αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανάγκη να βγουν πιο ισχυροί από αυτή την τραγωδία και είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αυτό το έμψυχο δυναμικό θα κληθεί να δράσει και να επιτελέσει το καθήκον του και στο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης. 

Αναφερόμενος δε, στον κ. Τόσκα, επεσήμανε ότι «έκανε εξαιρετική δουλειά μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και προβλήματα υποδομών. Εχθροί και φίλοι τον χαρακτηρίζουν για την ηθική του ακεραιότητα, την ανιδιοτέλειά του». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή