Ν.Δ.: Προτάσεις παράλληλα με την ανάδειξη ευθυνών

Ν.Δ.: Προτάσεις παράλληλα με την ανάδειξη ευθυνών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και για να διασφαλίζει τις περιουσίες τους. Οι πολίτες απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και κυρίως την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλεια, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία». Με την επισήμανση αυτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προ ημερών για την εθνική τραγωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας προανήγγειλε ότι δεν αλλάζει η απόφασή του να συνοδεύσει την όποια κριτική προς την κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτάσεις στο μέτωπο της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της εκκινώντας την επικοινωνιακή επιχείρηση «μπουλντόζες», η Ν.Δ. θα επιμείνει το επόμενο διάστημα στο τρίπτυχο μετριοπάθεια, σοβαρότητα και εξεύρεση λύσεων μέσω προτάσεων. Η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη στην πρώτη του αντίδραση στην τραγωδία ότι αναδεικνύει τη διαχρονική αδυναμία του ελληνικού κράτους να περιφρουρήσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του, δεν ήταν απλώς σχήμα λόγου, λένε από την Πειραιώς. Είναι η διαπίστωση ότι απαιτείται δουλειά και συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτές επικεντρώνει, όπως φάνηκε ήδη από τα πρώτα 24ωρα της τραγωδίας, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την ανασύσταση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (πριν καν ασχοληθεί ο πρωθυπουργός με αυτήν), ενώ ανέλαβε και την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατόπιν με τον πρωθυπουργό για να προτείνει να αναλάβει το ΙΣΝ τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ν.Δ., όπως προϊδέασε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη, θα συνεχίσει να εστιάζει στις συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και στις κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις και επισκέψεις. Ηδη ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε ένα μοντέλο πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το οποίο ο αρμόδιος θα είναι υπεράνω υπουργών και πρωθυπουργού. Στο μοτίβο αυτό θα συνεχίσει και στον δρόμο προς τη ΔΕΘ, καθώς η τραγωδία επιβάλλει εξειδίκευση θέσεων και αναζήτηση προτάσεων και στους τομείς που αφορούν την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και όπου το κράτος «χωλαίνει».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν θα αναδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες και αστοχίες που οδήγησαν στην τραγωδία, γι’ αυτό και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Η Πειραιώς επιμένει στο ζήτημα των ευθυνών και της προσπάθειας της κυβέρνησης να τις συγκαλύψει, επιμένοντας ότι και η εισαγγελική παραγγελία του Αρείου Πάγου παραπέμπει σε στενή διερεύνηση των αιτίων (κυρίως πολεοδομικών παραβάσεων) της τραγωδίας και όχι στον πλήρη έλεγχο των συνθηκών και των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτήν.

Ηδη καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Ν. Παναγιωτόπουλου προϊδέασε ότι το θέμα θα έχει συνέχεια, ειδικά στη Βουλή (θα συζητηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου), ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη από την περασμένη Τρίτη απηύθυνε μήνυμα μέσω της έκκλησής του στην ηγεσία του Α.Π. να ανατεθεί η υπόθεση σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, προκειμένου ήδη από τώρα να διερευνηθεί η υπόθεση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο. Επισήμανε ακόμη ότι η Ν.Δ. «θα ελέγχει και θα παρακολουθεί», προαναγγέλλοντας στην πραγματικότητα ότι η Πειραιώς δεν θα αφήσει την υπόθεση να ξεχαστεί και θα επιμείνει στη διερεύνηση όχι μόνο των αιτίων, αλλά και των ευθυνών.

Για την Πειραιώς είναι σαφές ότι η τραγωδία έχει τραυματίσει σοβαρά την κυβέρνηση και ότι η πυρκαγιά στο Μάτι διέρρηξε πλήρως την όποια εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι αυτής. Είναι επίσης σαφές ότι ολόκληρος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει τιναχθεί στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή