Τα σενάρια για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Τα σενάρια για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την έγκριση (ή όχι) της συμφωνίας των Πρεσπών αντιμετωπίζεται στην Αθήνα με δύο βασικά σενάρια. Οπως είναι γνωστό, το ερώτημα του δημοψηφίσματος συνδέει άμεσα την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα. Το πρώτο σενάριο είναι η απόρριψη της συμφωνίας από το δημοψήφισμα με σχετικά απλή συνέχεια. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Το δεύτερο σενάριο θα εξελιχθεί εφόσον προχωρήσει η έγκριση της συμφωνίας από τους ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ. Τότε, ο κ. Ζάεφ θα κινήσει τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και ακόμη τρεις μήνες. Με βάση την έως τώρα αρνητική στάση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, θεωρείται απίθανο να μεταπεισθούν οι βουλευτές του από την επιτυχία του δημοψηφίσματος και να εγκρίνουν την αναθεώρηση του συντάγματος. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ζάεφ θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε πρόωρες εκλογές με σκοπό να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συμπιέσει προς τα κάτω το VMRO.

Εν ολίγοις, το 2018 θα φύγει δίχως να χρειαστεί απολύτως καμία κίνηση από την ελληνική πλευρά. Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία στο εξωτερικό. Οι διεθνείς εταίροι της Αθήνας θεωρούν ότι πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη συμφωνία σε αδιέξοδο. Ακόμη και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια δυσμενή πραγματικότητα εάν δεν έχει επικυρωθεί η συμφωνία περί «Βόρειας Μακεδονίας»: Δεδομένου ότι πλέον υπάρχει επίσημη πρόσκληση, θα ενταθούν οι πιέσεις για είσοδο στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή, προσωρινή, ονομασία (ΠΓΔΜ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή