Αβραμόπουλος: Απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες για έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας

Αβραμόπουλος: Απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες για έναν σύγχρονο μηχανισμό πολιτικής προστασίας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος που αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας και στην Ελλάδα ενός σύγχρονου μηχανισμού προστασίας.

Αναφερόμενος στη τραγωδία στο Μάτι και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη ο Δ. Αβραμόπουλος λέει: «Πριν λίγο καιρό πήραμε μια πρωτοβουλία ως Επιτροπή για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που θα οδηγήσουν στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Προς το παρόν ο ρόλος του είναι συντονιστικός και έχει ανατεθεί στον κ. Στυλιανίδη, που έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης τέτοιων κρίσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη συγκρότηση ενός ειδικού ευρωπαϊκού σώματος, στα πρότυπα της συνοριοακτοφυλακής που θα έχει σκοπό να ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε αφορά σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, είτε ο,τιδήποτε άλλο. Έμπρακτα η Επιτροπή αποδεικνύει τη στήριξή της στην Ελλάδα. Είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τους συναρμόδιους Επιτρόπους, την κ. Κρέτσου, που έχει και τα απαραίτητα κονδύλια, και τον κ. Στυλιανίδη ώστε να βοηθηθεί η χώρα για να ξεπεράσει όσα συνέβησαν, τα οποία δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου. Πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες από την Ελλάδα ώστε να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που να ανταποκρίνεται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και βέβαια η εμπειρία και η γνώση άλλων χωρών θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην Ελλάδα μαζί με την έκφραση αλληλεγγύης από τις χώρες της Ευρώπης».

Οσον αφορά στο προσφυγικό ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει: «Τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, είναι ελεγχόμενα. Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Το 98% με 100% που περνούν τα σύνορα αυτομάτως ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται, καταγράφεται και έτσι μπορεί κανείς καλύτερα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία τηρεί όλα όσα προβλέπονται από την ευρωτουρκική συμφωνία, υπενθυμίζοντας ότι οι ροές πριν από δύο χρόνια ήταν 13.000-15.000 άτομα την ημέρα και σήμερα μιλάμε για 50-80 άτομα την ημέρα. «Είναι πολύ διαχειρίσιμη η κατάσταση» αναφέρει μιλώντας στο Πρακτορείο, προσθέτει όμως ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των ελληνικών αρχών για να ανακουφιστούν περισσότερο τα νησιά». Ο κ. Αβραμόπουλος καλεί τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «να επιδείξουν αλληλεγγύη και να επιμεριστούν τις επιπτώσεις παίρνοντας ένα μέρος όλων εκείνων που δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο να τυγχάνουν διεθνούς προστασίας». Ζητά ακόμη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν στην αλλαγή του Δουβλίνου έτσι ώστε το νέο που θα προκύψει να είναι πιο δίκαιο, πιο ισορροπημένο και βεβαίως να είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου καθαρά ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο Έλληνας Επίτροπος αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος φύλαξης των συνόρων.

Αναφερόμενος στη τραγωδία στο Μάτι και την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη ο Δ. Αβραμόπουλος λέει: «Πριν λίγο καιρό πήραμε μια πρωτοβουλία ως Επιτροπή για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές που θα οδηγήσουν στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Προς το παρόν ο ρόλος του είναι συντονιστικός και έχει ανατεθεί στον κ. Στυλιανίδη, που έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη συγκρότηση ενός ειδικού ευρωπαϊκού σώματος, στα πρότυπα της συνοριοακτοφυλακής που θα έχει σκοπό να ανταποκρίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε αφορά σε φυσικά φαινόμενα, πανδημίες, είτε ο,τιδήποτε άλλο. Έμπρακτα η Επιτροπή αποδεικνύει τη στήριξή της στην Ελλάδα. Είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τους συναρμόδιους Επιτρόπους, την κ. Κρέτσου, που έχει και τα απαραίτητα κονδύλια, και τον κ. Στυλιανίδη ώστε να βοηθηθεί η χώρα για να ξεπεράσει όσα συνέβησαν, τα οποία δεν χωρούν στον ανθρώπινο νου. Πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες από την Ελλάδα ώστε να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που να ανταποκρίνεται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και βέβαια η εμπειρία και η γνώση άλλων χωρών θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην Ελλάδα μαζί με την έκφραση αλληλεγγύης από τις χώρες της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή