«Μονόδρομος» οι απομακρύνσεις των αρχηγών Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ.

«Μονόδρομος» οι απομακρύνσεις των αρχηγών Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι θεώρησαν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα αφετηρία αλλαγών στην ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας επιβεβαιώθηκαν.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση της αποχώρησης του κ. Τόσκα από τον 7ο όροφο του Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εσωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την απομάκρυνση των κ. Σωτήρη Τερζούδη και Κωνσταντίνου Τσουβάλα από το τιμόνι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αντιστοίχως.

Η αποπομπή του κ. Τερζούδη ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη, μετά την καταστροφική εξέλιξη της πυρκαγιάς στο Μάτι, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 90 συμπολίτες μας. Ο ίδιος, εξάλλου, μολονότι στη γνωστή πλέον συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ικανοποιημένος από την αντίδραση του μηχανισμού, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρισκόταν –σύμφωνα με συνομιλητές του– σε κακή ψυχολογική κατάσταση και αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος των γεγονότων, στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογούσε. Αποστρατεύθηκε έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχηγού της Πυροσβεστικής. Ο κ. Τσουβάλας, αντίθετα, φέρεται να «πλήρωσε» την παρουσία του στη συνέντευξη της 26ης Ιουλίου. Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μετά τα καταστροφικά για την κυβέρνηση αποτελέσματα που είχε εκείνη η έκτακτη ενημέρωση, η απομάκρυνση όλων των συμμετεχόντων αποτελούσε μονόδρομο σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατραπεί το κλίμα. Αν και η παραμονή του στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρείτο από την κυβέρνηση επιτυχημένη, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που ακολούθησε την καταστροφή στο Μάτι έχασε την κάλυψη από τους πολιτικούς του προϊσταμένους και αποστρατεύθηκε λίγους μήνες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του.

Τον κ. Τερζούδη διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος επιχειρησιακός υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος πάντως μόνο άμοιρος ευθυνών δεν είναι, μιας και είχε την ευθύνη συντονισμού των δυνάμεων σε Νέο Βουτζά και Μάτι. Στην ΕΛ.ΑΣ. αντιστοίχως, τη θέση του κ. Τσουβάλα κατέλαβε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η κενή θέση που προέκυψε θα καλυφθεί έπειτα από έκτακτες κρίσεις στο σώμα ή εάν θα πληρωθεί από τον 1ο στην επετηρίδα υποστράτηγο και νυν επικεφαλής της ΓΑΔΑ Χρήστο Παπαζαφείρη. Σε ό,τι αφορά τον κ. Τόσκα, συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι ουδέποτε υπαναχώρησε από την αρχική απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ωστόσο περίμενε τη στιγμή που θα υποχωρούσε η κρίση και υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις. Αυτό τελικά συνέβη την περασμένη Πέμπτη, όταν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Χθες, τέλος, ανακοινώθηκε η παραίτηση του κ. Γιάννη Καπάκη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ταφύλλης, στέλεχος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας και γενικός γραμματέας στο παρελθόν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή