Αποψη: Ανασχηματισμοί μόνο για… επαγγελματίες

Αποψη: Ανασχηματισμοί μόνο για… επαγγελματίες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλους τους ανασχηματισμούς, ο πιο άσφαιρος είναι πάντα ο τελευταίος. Η πολιτική αποτελεσματικότητα του εργαλείου είναι, ούτως ή άλλως, υπερτιμημένη. Το «δράμα» της αναδιανομής των χαρτοφυλακίων οφείλεται μάλλον στον αντίλαλο εντός της φούσκας του πολιτικο-δημοσιογραφικού μικρόκοσμου, παρά στην απήχηση που έχουν πραγματικά οι αλλαγές προσώπων στην κοινωνία. Αυτή η δυσαναλογία μεταξύ μιντιακής δραματοποίησης και αληθινής επιρροής είναι περισσότερο ορατή στους «εκλογικούς» ανασχηματισμούς – σε αυτούς που, αντικειμενικά, λόγω χρόνου, δεν θα μπορούσαν να βελτιώσουν αισθητά την κυβερνητική λειτουργία.

Δεν χρειάζεται κανείς να θυμίσει πώς (δεν) άλλαξε την εκλογική μοίρα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το λαϊκοδεξιό «ροτέισον» που επιχείρησε ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές του 2014; Τι λόγους έχει ο Τσίπρας να ελπίζει ότι θα ανακτήσει το χαμένο του πολιτικό κεφάλαιο αν στην αρχή της ερχόμενης πολιτικής σεζόν αλλάξει, όπως προαναγγέλλεται, το κυβερνητικό σχήμα;

Είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί ψηφοφόρος που θα αποφασίσει τον Μάιο του 2019 να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή, οκτώ μήνες νωρίτερα, θα έχει πάρει προαγωγή ένας από τους σαραντάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμη δυσκολότερο να βρεθεί κεντρώος που θα πιστέψει στη σοσιαλδημοκρατική στροφή του κυβερνώντος κόμματος επειδή θα έχουν στεγαστεί σε υπουργικό βεστιάριο ένα-δυο λαμέ ρετάλια της Κεντροαριστεράς;

Παρά την καταπραϋντική μεσολάβηση του χρόνου, μοιάζει πολύ πιθανότερο να μετρήσει στις εκλογικές προτιμήσεις ο αντίκτυπος από το Μάτι. Μοιάζει πολύ «επιδραστικότερη» η επίδειξη της πολακικής κλίμακας αξιών, στην κορυφή της οποίας τοποθετείται η προστασία της εικόνας της κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί η αγωνία γι’ αυτή την εικόνα, ενώ στο Μάτι έχουν καεί μωρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή