Ελιγμούς αποπροσανατολισμού βλέπει η Ν.Δ.

Ελιγμούς αποπροσανατολισμού βλέπει η Ν.Δ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος ευθύνεται που η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική μαινόταν ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη να μην καταστεί εφικτό να αποτραπεί παρά τις αγωνιώδεις (και κατόπιν εορτής) τηλεοπτικές προσπάθειες της κυβέρνησης; Φταίει η κρατική οργάνωση, η κλιματική αλλαγή ή μήπως η αυθαίρετη δόμηση; Ο πρωθυπουργός, μετά την καθυστερημένη αντικατάσταση των «αλάνθαστων» επικεφαλής των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, διαπίστωσε προφανώς ότι η κλιματική αλλαγή δεν «πουλάει» και αποφάσισε να επικεντρωθεί στην αυθαίρετη δόμηση, δηλαδή σε ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα του ελληνικού κράτους. Με αυτή την ειρωνική διάθεση αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. τη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να σχετικοποιήσει και να διασπείρει σε όλο τον πολιτικό κόσμο τις ευθύνες της για τον όλεθρο στο Μάτι.

Αντιπερισπασμός

Η χθεσινή πρωθυπουργική «επίθεση στα αυθαίρετα», που ισοδυναμεί με επίθεση σε μια πολυπληθή κοινωνική ομάδα, δεν είναι παρά ένας ακόμα αντιπερισπασμός. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από το «δέντρο» (πυρκαγιές) στο «δάσος» (αυθαίρετη δόμηση) που υποτίθεται ότι συνδέεται με τις αόριστες και θολές ευθύνες ενός διαπλεκόμενου συστήματος διακυβέρνησης που καταπίεζε τον ελληνικό λαό μέχρι που ήρθε επιτέλους στα πράγματα η «πρώτη φορά Αριστερά». Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι αυτή η αφηγηματική επιλογή διασώζει τα προσχήματα, καθώς εξακολουθεί να συγκινεί μερίδα της κοινής γνώμης. Ωστόσο, η Ν.Δ., όχι μόνο επιμένει ότι η συγκεκριμένη καταστροφή έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πρωθυπουργού, λόγω της αποδιοργάνωσης των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων που παρατηρείται επί των ημερών του, αλλά κυρίως τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας άργησε πολύ να θυμηθεί τα αυθαίρετα.

«Ποιος εκτός από τους υπουργούς του τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο [και να εξαγγείλει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων] που έπρεπε να γίνουν εδώ και τρία χρόνια;» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, για να εισπράξει την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «καλύπτει και προστατεύει εκείνους που επί χρόνια συναλλάσσονταν και εναλλάσσονταν σε θέση εξουσίας». Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση του Γιάννη Ταφύλλη στη θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. «Αποτυχημένο κομματικό στέλεχος» χαρακτήρισε τον κ. Ταφύλλη, καθώς ο πρώην Ικαρος επιβαρύνεται ήδη με δύο παραιτήσεις από τις γενικές γραμματείες των υπουργείων Αμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής. Το μήνυμα της Πειραιώς είναι ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επιμένει να «τακτοποιεί» σε κρίσιμες θέσεις κομματικούς παράγοντες χωρίς ικανότητες.

Στον «χάρτη του Αυγούστου» ξεχωρίζει ασφαλώς το ορόσημο της ηρωικής εξόδου από το μνημόνιο στις 21/8, που η κυβέρνηση, παρά τα πολιτικά εγκαύματα που έχει υποστεί, θα επιχειρήσει να αναδείξει. Στη Ν.Δ. δεν ανησυχούν, αφού είναι πεπεισμένοι ότι «η φιέστα της εξόδου έχει καεί». Πάντως, η Πειραιώς, προφανώς για να προστατευθεί έναντι αιχμών περί μονοθεματικής αντιπολίτευσης, ενεργοποίησε χθες τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη φορολογική κόπωση των πολιτών, στην αποστράγγιση της ρευστότητας από την αγορά και στην τραγική κατάσταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή