ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Η συγγνώμη δεν μπορεί να είναι λεκτική άσκηση

doyroy-r-syn

Την δημιουργία ενός «πρότυπου» συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, 16 ημέρες μετά την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και 10 μήνες μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα, που αθροιστικά στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 110 ανθρώπους.

Η κ. Δούρου συναντήθηκε με τους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, παρουσία μόνον της κάμερας της ΕΡΤ. Επί τάπητος τέθηκε η «ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», είπε η κ. Δούρου, η οποία έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις ή τοποθετήσεις μετά την φωτιά στο Μάτι.

«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας», συμπλήρωσε.

Υπεραμύνθηκε πάντως των δράσεων της Περιφέρειας, λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».

Σημείωσε πως στην διαμόρφωση του νέου μηχανισμού προειδοποίησης θα συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας πως στόχος είναι το νέο σύστημα να είναι «πρότυπο στην Ευρώπη».

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Προσέθεσε πως η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτεί πρόληψη και προσαρμογή.

Την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον της Αττικής, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν νέα δεδομένα, επισήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις το ταχύτερο δυνατό, πριν έλθουν πλημμυρικά φαινόμενα.