Η Μόσχα συντηρεί το κλίμα έντασης απέναντι στην Αθήνα

Η Μόσχα συντηρεί το κλίμα έντασης απέναντι στην Αθήνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υφέρπουσα ένταση που υπάρχει στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες αναδεικνύουν οι πρόσφατες, ασυνήθιστα έντονες αντιδράσεις της Μόσχας για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, ακόμα και όταν αυτά δεν αφορούν κινήσεις του ελληνικού κράτους. Επ’ αυτού, στην Αθήνα ακόμα ζυγίζουν τη δημόσια αντίδραση που θα υπάρξει στις απελάσεις στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, τις οποίες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Από τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων προκύπτει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας (μετά τις 22 Αυγούστου ξεκινά νέος γύρος κυρώσεων, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ) έχει ενοχλήσει έντονα το Κρεμλίνο.

Η κλιμακούμενη αντίδραση της Μόσχας φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία γνωστοποίησε ότι η Ρωσία έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν διακινηθεί και οι οποίες αφορούν την άρνηση χορήγησης βίζας σε Ρώσους ορθόδοξους κληρικούς.

«Εχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία). Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», είπε η κ. Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η ελληνική πρεσβεία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε τρεις Ρώσους κληρικούς για το χρονικό διάστημα που τη ζήτησαν. Αντιθέτως, χορηγήθηκε βίζα διάρκειας λίγων ημερών. Σε αυστηρό ύφος ήρθε η απάντηση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι «το θέμα της χορήγησης θεωρήσεων εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ελληνικής πλευράς. Είναι μια αρμοδιότητα που ασκείται αποκλειστικά από το κυρίαρχο κράτος και δεν επιδέχεται καμία συνδιαχείριση».

Ενδεικτική του κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του Ολεγκ Μπαρμπάνοφ, επικεφαλής του Valdai Discussion Club, ενός ρωσικού think tank με έδρα στη Μόσχα, γνωστού για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το Κρεμλίνο. «Σε μία υποτιθέμενη διακοπή στις σχέσεις των δύο χωρών, η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα», δήλωσε ο κ. Μπαρμπάνοφ (ITAR-TASS), χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρόσωπο το οποίο «δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», προφανώς προς τη Μόσχα.

Ο κ. Μπαρμπάνοφ εντοπίζει ως σημείο έναρξης των εντάσεων στις ελληνορωσικές σχέσεις την υποψία της Αθήνας για παρέμβαση της Μόσχας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ονοματολογική διαφορά με την ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της. Η Ρωσία φέρεται ότι προσπάθησε να διαταράξει τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, διότι, αν δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ. Τώρα τα Σκόπια πήραν το πράσινο φως», είπε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ διαψεύσθηκε δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο περί εμπλοκής της Μόσχας στην προετοιμασία διαδηλώσεων και επεισοδίων στη ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε την εθνική κυριαρχία, τη δημόσια τάξη ή την κρατική ασφάλεια της Ελλάδας», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή