Προτεραιότητες της κυβέρνησης για εκτόνωση του θυμού

Προτεραιότητες της κυβέρνησης για εκτόνωση του θυμού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση της επόμενης ημέρας από την τραγωδία στο Μάτι εξελίσσεται σε κομβική κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει με τις ενέργειές της για την αποκατάσταση των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς ότι μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτός, άλλωστε, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι ο μοναδικός τρόπος να εκτονωθούν η συσσωρευμένη πίκρα, η απογοήτευση και ο θυμός όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Ανακολουθία στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να κινηθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για την αποζημίωση των κατοίκων και τη διευκόλυνσή τους στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αποτέλεσε χθες η περίπτωση κατοίκου της περιοχής, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε από την πυρκαγιά και έλαβε μεν το έκτακτο επίδομα των 5.000 ευρώ, ωστόσο μέρος του ποσού κατασχέθηκε από την εφορία έναντι οφειλών του, παρά την κυβερνητική δέσμευση ότι το συγκεκριμένο βοήθημα είναι ακατάσχετο. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ήρθη η κατάσχεση του επιδόματος, ενώ δόθηκαν οδηγίες για μεγαλύτερη προσοχή από τις εφορίες.

Είναι, πάντως, αυτά τα περιστατικά που η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο, καθώς το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί το επιτελείο του Μαξίμου είναι να συνεχίζεται η εκδήλωση παραπόνων και οργής από κατοίκους της περιοχής που επλήγησαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις των υπηρεσιών του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο, δε, που η αποτελεσματική διαχείριση της επόμενης ημέρας έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, μάλιστα, προς τούτο συναντήθηκε και με εκπροσώπους των κατοίκων, ώστε να έχει από πρώτο χέρι εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν, ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καθημερινότητα για τους πληγέντες.

Στη μάχη να ανατραπούν οι δυσμενείς για την κυβέρνηση εντυπώσεις που άφησε πίσω της η διαχείριση της μεγάλης καταστροφής με τους τουλάχιστον 95 νεκρούς, προτεραιότητα δίδεται σε δύο μέτωπα για το αμέσως επόμενο διάστημα: κατά πρώτον, στον καθαρισμό των περιοχών που καταστράφηκαν με εργασίες υλοτόμησης και αποκομιδής κορμών, μπάζων, κ.λπ., προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ώστε η περιοχή να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου μιας νέας καταστροφής, από πλημμυρικά φαινόμενα αυτή τη φορά. Κατά δεύτερον, στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου να αρχίσει η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Η κυβέρνηση επενδύει πολύ στη «μάχη της μπουλντόζας», καθώς επέλεξε να αναδείξει ως βασικότερη αιτία της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση και επιδιώκει σε ανατροπή του δυσμενούς κλίματος που εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με την επίδειξη ισχυρής βούλησης να κατεδαφιστούν αυθαίρετα. Σε αυτή την παράμετρο, άλλωστε, έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ενώ η κυβέρνηση, με τη διαδικασία της Πρότασης Νομοθετικού Περιεχομένου, και προκειμένου να αρθούν διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, μετέφερε την αρμοδιότητα κατεδάφισης για υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή