Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την επιστροφή των «2»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την επιστροφή των «2»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές αντιδράσεις και αναλύσεις σε όλον τον κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ χαιρέτισε την επιστροφή του ανθυπολοχαγού Αγγ. Μητρετώδη και του επιλοχία Δημ. Κούκλατζη και μέσω Twitter συνεχάρη τον ελληνικό λαό και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Συγχαρητήρια σε όλους μου τους συναδέλφους στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα, επίσης μέσω Twitter, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν προχωρήσει, επίσης, σε εκτενείς αναφορές σχετικά με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε. Το πρακτορείο Ειδήσεων Bloomerg ερμηνεύει την κίνηση ως χειρονομία καλής θέλησης και υπενθυμίζει ότι οι υποθέσεις των δύο Ελλήνων, αλλά και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχουν επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.

Στους Financial Times γίνεται, επίσης, λόγος στη θετική συγκυρία και τονίζεται ότι «η Ε.Ε. άσκησε πίεση στην Τουρκία για να ελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί κατηγορίες, μετά σχετικά αιτήματα τα οποία η χώρα είχε απορρίψει αρχικά. Η απελευθέρωσή τους, καθώς και του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίλιτς, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ευρώπη, σε μια χρονική στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας εν μέσω της κρίσης του νομίσματός της». Οι Times του Λονδίνου αντιπαραβάλλουν την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους τελωνειακούς δασμούς της τάξης του 140% που επιβάλλει η Αγκυρα σε εισαγωγές ειδών αλκοόλ, καπνού, καλλυντικών και αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαμάχης για τον κρατούμενο Aμερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον. «Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία στην Τουρκία, αφέθησαν ελεύθεροι, μετά απόφαση δικαστηρίου της Αδριανούπολης, απόφαση που η Αθήνα εκτιμά πως θα συμβάλει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των γερμανικών ΜΜΕ. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει ότι «η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία». Το γερμανικό ενδιαφέρον για την υπόθεση ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς στην Τουρκία κρατούνται και Γερμανοί πολίτες. Το DPA υπενθυμίζει και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στις διαφορές που χωρίζουν την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ με την Τουρκία. Η είδηση έχει καλυφθεί και από τα αυστριακά ΜΜΕ. «Επειτα από κράτηση στις τουρκικές φυλακές για πάνω από πέντε μήνες, επέστρεψαν στην πατρίδα τους οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί», αναφέρεται στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία. Στο αμιγώς ειδησεογραφικό σκέλος, έγινε εκτενής αναπαραγωγή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Εθν. Αμυνας Π. Καμμένου. Και στην περίπτωση των αυστριακών ΜΜΕ γίνεται αναφορά στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν πια πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή