Χρηματοδότηση 326 εκατ. ευρώ για έργα σε 264 δήμους

Χρηματοδότηση 326 εκατ. ευρώ για έργα σε 264 δήμους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως μεγάλη ζήτηση εκφράζεται από δήμους σε όλη την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι μεγάλες οι ανάγκες, είναι προεκλογική χρονιά, είναι σημαντικά και τα κονδύλια που διατίθενται, οι αιτήσεις ένταξης πέφτουν βροχή… Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, «με πλήρη έλεγχο αλλά και ταχύτατες διαδικασίες», έχουν εγκριθεί έργα προϋπολογισμού 368.647.254,79 ευρώ για 264 δήμους σε όλη την επικράτεια. Η χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θα φθάσει τα 326.729.636,64 ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον των δήμων οδήγησε ήδη στην αναθεώρηση των προβλεπόμενων διαθέσιμων πόρων για τα δύο προγράμματα. Από τον αρχικό, συνολικό, προϋπολογισμό των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, οι πρώτες επτά (7) προσκλήσεις που ενεργοποιήθηκαν προβλέπουν 805 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Οπως σημειώνουν από το ΥΠΕΣ, υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του συνολικού ποσού των 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Τα δύο προγράμματα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» προβλέπουν τις εξής κατηγορίες έργων: Πρώτον, για υποδομές ύδρευσης ποσό 200 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, για ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων ποσό 200 εκατ. ευρώ. Τρίτον, για αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ποσό 25 εκατ. ευρώ. Τέταρτον, για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, ποσό 200 εκατ. ευρώ. Πέμπτον, για προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού, ποσό 60 εκατ. ευρώ. Εκτον, για επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις, ποσό 50 εκατ. ευρώ. Εβδομον, για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών ποσό 70 εκατ. ευρώ.

«Το αποτέλεσμα ξεπερνά θετικά τις προσδοκίες όλων των μερών. Τα δύο προγράμματα αναδεικνύονται σε πραγματικά εργαλεία για τους δήμους σε καίριους τομείς με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή