Συνάντηση Τσίπρα – Γκόλνταμερ

Συνάντηση Τσίπρα – Γκόλνταμερ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θλιβερή επέτειος ενός μήνα, χθες, από την καταστροφική, πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι προκάλεσε σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Στον απόηχο της μεγάλης πολιτικής πίεσης που η κυβέρνηση εξακολουθεί να υφίσταται τόσο για την κινητοποίηση του μηχανισμού και τη διαχείριση της κρίσης όσο και για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε την επαύριον της καταστροφής, ιδιαίτερα σε σχέση με την απόδοση ευθυνών, το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που βρέθηκε στο Μάτι, και «απάντησε» στις επικρίσεις που δέχεται για τους ρυθμούς υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης των πυροπλήκτων, δίνοντας αναλυτική λίστα των ανά υπουργείο δράσεων, δηλαδή τις αυτοψίες που έχουν γίνει, τον αριθμό δικαιούχων που έχουν λάβει το έκτακτο επίδομα, την πορεία των διαδικασιών για τις κατεδαφίσεις κτισμάτων, την απομάκρυνση αμιάντου, τις διαδικασίες υλοτόμησης, τη συνδρομή στους τοπικούς δήμους, κ.ά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον δρα Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, με τον οποίο συζήτησε για τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια που έφεραν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η προστασία από φυσικές καταστροφές στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα είναι 5μελής και σε αυτή θα συμμετέχουν 4 Ελληνες επιστήμονες από τον τομέα της Δασολογίας, με τους οποίους ήδη είχε μια πρώτη συνάντηση ο κ. Γκόλνταμερ. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για στήριξη στην επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της. Ο κ. Γκόλνταμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του επισήμανε ότι τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής στο Μάτι αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη. Ο Γερμανός ειδικός τον διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα εστιάσει στην πρόταση για ένα νέο, αναβαθμισμένο μοντέλο πολιτικής προστασίας και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Με τις κινήσεις του το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την τραγωδία της πυρκαγιάς, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως πρόσκομμα στο αφήγημα φυγής της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το οποίο η κυβερνητική ηγεσία φιλοδοξεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το βλέμμα, βεβαίως, είναι στραμμένο στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Τσίπρας θα κωδικοποιήσει τις παρεμβάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δείξει ότι δεν είναι κενή περιεχομένου η επιχειρηματολογία της για μεταμνημονιακή ελευθερία κινήσεων. Κομβικό ζήτημα παραμένει το θέμα των συντάξεων και οι περικοπές που έχουν ψηφισθεί για την 1η Ιανουαρίου 2019. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε σχετικά (ΕΡΤ): «Αυτό που μπορώ να πω σε σχέση με το μέτρο των συντάξεων είναι ότι αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο για να πιαστεί το 3,5% που έχουμε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. Από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει ή δεν θα γίνει νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και πάρα πολύ σύντομα θα έχετε την απάντηση που θέλετε». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ανέφερε (Ρ/Σ 24/7) ότι, «όσον αφορά το θέμα των περικοπών των συντάξεων, δεν υπάρχει λόγος κατά τη γνώμη μου να ισχύσει, οι στόχοι που υπάρχουν μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχουμε εμείς τα μέσα και να επιλέγουμε τον τρόπο επίτευξης των στόχων».

Περί ανασχηματισμού

Η συζήτηση για τις παροχές το επόμενο διάστημα ανοίγει και αναμένεται ότι θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο στην πορεία προς τη ΔΕΘ. Παράλληλα, η κυβέρνηση και τα στελέχη της συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς ανασχηματισμού, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του κ. Τσίπρα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες, πάντως, μπορεί να καθυστερήσουν και πέραν της προσεχούς εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή