ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις Σπίρτζη σε πυρόπληκτους για ΕΝΦΙΑ και επιδόματα

43--3

Τη συντονιστική επιτροπή των πυρόπληκτων κατοίκων της Αττικής ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός σε ό,τι αφορά το επίδομα των 5.000 ευρώ που παρέχεται στους πυρόπληκτους είπε ότι έχουν υποβάλει αίτηση συνολικά 4.385 άτομα. Ψηφιοποιήθηκαν οι αιτήσεις των 4.300, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για τις 3.070 αιτήσεις και έχει εισπραχθεί η έκτακτη βοήθεια.

Για του υπόλοιπους 1.275 που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν λάβει το επίδομα, ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιούνται για ελλείψεις ή λάθη στις αιτήσεις τους και στο Ε9 σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρήσεις των ακινήτων. Δηλαδή οι υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επικοινωνούν μαζί τους και τους επισημαίνουν το πρόβλημα ώστε να προβούν σε συμπληρωματικές διορθωτικές ενέργειες και να εισπράξουν το επίδομα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε ο υπουργός τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, ότι θα γίνε έλεγχος και στους 1.230 που απομένουν, έως τους 4.300 που έχουν ψηφιοποιηθεί.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας κοινή σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να γίνει αυτομάτως η ενημέρωση του taxisnet για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ 2018 και να μην απαιτούνται αιτήσεις των πυρόπληκτων.

Διαβεβαίωσε έτσι τους πυρόπληκτους ότι δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τους έχει χρεωθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι κάτι προσωρινό και θα αφαιρεθεί μόλις προσαρμοστεί το Σύστημα.

Τέλος για την έκτακτη ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ανασφάλιστους ή μη, όπως είπε ο υπουργός, δόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών, πριν δυο εβδομάδες στο υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία, αλλά λόγω του ότι δεν αναφερόταν ο ΑΜΚΑ καθυστερεί η διασταύρωσή τους. Ωστόσο αναμένεται ότι ως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα χορηγηθεί η έκτακτη ενίσχυση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ