Σε πρώτο πλάνο ο Αλ. Τσίπρας

Σε πρώτο πλάνο ο Αλ. Τσίπρας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετενσάρκωση αυτού που διαφημίζει ως μεταμνημονιακή ελευθερία κινήσεων σε απτά δείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής είναι το κομβικό στοίχημα για την κυβέρνηση, στην προσπάθεια να ανατρέψει τα δυσμενή για αυτή δεδομένα στην παρούσα συγκυρία. Βεβαίως, για την ώρα όλα κινούνται στο πλαίσιο που ήδη έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές. Το ουσιαστικό δείγμα γραφής αναμένεται ότι θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα αποκαλυφθεί το πακέτο εξαγγελιών και παροχών στο οποίο προς το παρόν υπαινικτικά αναφέρονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Σύρο και το Νεώριο, προκειμένου να αναδείξει από εκεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της εργασίας. Τις οποίες συνδύασε, βεβαίως, με την αυξημένη ελευθερία που επιτρέπει η ολοκλήρωση των μνημονίων. «Τώρα, τέλος αυτής της περιόδου και τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των δικαιωμάτων, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημαίνει πορεία αντίστροφη. Ανοικοδόμηση της ποιοτικής εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας», ανέφερε σχετικά, μιλώντας στους εργαζόμενους στο Νεώριο.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα πάρει επάνω του την προσπάθεια ανάταξης της κυβερνητικής εικόνας, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, σε κομβικές στιγμές και περιόδους κρίσης για την κυβέρνηση. Μένει να φανεί εάν το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό του, το οποίο αναμφίβολα έχει δεχθεί πλήγματα, επαρκεί για την επιζητούμενη επανεκκίνηση.

Οι παροχές

Κεντρικό στοιχείο στην προσπάθεια ανάταξης της κυβερνητικής εικόνας είναι, βεβαίως, οι παροχές. Ενα όσο το δυνατόν πιο ηχηρό πακέτο παροχών στη ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα είναι καίριας σημασίας στην προσπάθεια αυτή, καθώς, πέραν όλων των άλλων, θα προβληθεί από την κυβερνητική ηγεσία ως επιβεβαίωση ενός αυξημένου βαθμού ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, μήνυμα που αφήνει υποσχέσεις και για άλλες παρεμβάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος περιέγραψε αυτόν τον σχεδιασμό χθες (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»), αναφέροντας ότι η μνημονιακή περίοδος έχει τελειώσει. «Και αυτό θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα. Θα φανεί από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση –κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία και τηρώντας τη δέσμευση για τον στόχο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος– θα προχωρήσει σε σειρά πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων». Και επανέλαβε, αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφισθεί προς εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, ότι «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαία η λήψη ή η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για να πιάσουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Η μεταμνημονιακή πραγματικότητα για την κυβέρνηση και το κόμμα ετέθη στην ατζέντα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, που προγραμματίσθηκε για χθες το απόγευμα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα της μετακίνησης ή όχι του κ. Πάνου Σκουρλέτη από την κυβέρνηση στο κόμμα, καθώς και αν ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος, σε περίπτωση άρνησης του υπουργού Εσωτερικών, να προωθήσει κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος στην Κουμουνδούρου. Η ολοκλήρωση αυτών των διεργασιών θα καθορίσει, τελικά, και τον χρόνο του ανασχηματισμού – πέραν του εύρους των αλλαγών στην κυβέρνηση. Εφόσον προκριθεί η αλλαγή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από τον ανασχηματισμό θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή του νέου γραμματέα. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μετάθεση του ανασχηματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή