Ανεβάζει τους τόνους το ΚΙΝΑΛ για να ακούσει η «βάση του ΠΑΣΟΚ»

Ανεβάζει τους τόνους το ΚΙΝΑΛ για να ακούσει η «βάση του ΠΑΣΟΚ»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ μετά το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη, δεν ήταν απλά «μία ακόμα ανακοίνωση». Επιτελικά στελέχη του κόμματος σημείωναν πως πίσω από τις γραμμές και τη σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό, μπορεί να κανείς να διαβάσει τον «οδικό χάρτη» πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Χαριλάου Τρικούπη, όχι μόνο στην επικείμενη ΔΕΘ, αλλά και μέχρι τις εκλογές. Τουτέστιν, οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι δεν θα είναι εξαίρεση αλλά «κανονικότητα» και οι επικρίσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, κεντρικός άξονας της αντιπολιτευτικής τακτικής. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκπορεύεται με βάση δύο άξονες που στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν κομβικούς: Πρώτον, την παγιωμένη πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ «όσο παραμένουν στην εξουσία κάνουν ζημιά στη χώρα», καθώς η επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος βρίσκει την κυβέρνηση «κατά την πάγια τακτική της», να επιχειρεί μόνο την επικοινωνιακή καπήλευση και δεύτερον, το μπρα ντε φερ με «έπαθλο» την ευρεία βάση της προοδευτικής παράταξης. Στη Χαρ. Τρικούπη όχι μόνο έχουν αποκλείσει και μάλιστα σε κάθε τόνο, οποιαδήποτε πιθανότητα να «ακούσουν» τις σειρήνες κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «μετώπου» αλλά δεν αποδέχονται καν πως ανήκουν στην ίδια όχθη με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που «ουδεμία σχέση έχει με προοδευτισμό». Η φράση –που ανήκει σε στενό συνεργάτη της κ. Γεννηματά– «η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς», δηλώνει του λόγου το ασφαλές. Και ως εκ τούτου, οι σκληρές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης τακτικής για επιστροφή της «βάσης του ΠΑΣΟΚ», που τα πρώτα μνημονιακά χρόνια μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και του έδωσε κυβερνητική πνοή. Στο κομβικό αυτό κομμάτι επενδύουν πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ, με επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη να θεωρούν πως αυτή η μάχη θα κρίνει τελικά και συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεργάτης της κ. Γεννηματά, αναλύοντας περαιτέρω τα πολιτικά δεδομένα, έλεγε στην «Κ» πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από εμάς», αποτυπώνοντας ευκρινώς την πεποίθηση πως η άνοδος του ΚΙΝΑΛ λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο ο Καμμένος

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, στελέχη του κόμματος, αποκρούουν ως «αστεία» τα περί «αντιδεξιού μετώπου», καθώς την ίδια ώρα «που το Μαξίμου επιχειρεί να φτιάξει αυτό το επίπλαστο αφήγημα, συγκυβερνά με τον Καμμένο». Στο ΚΙΝΑΛ θα δώσουν το επόμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ανάδειξη αυτής της κυβερνητικής σύμπλευσης, θέλοντας να καταστεί σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλά για προοδευτισμό έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, τον οποίο στη Χαρ. Τρικούπη τον κατατάσσουν δίχως περιστροφές στο ακροδεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Την ίδια ώρα, ενδεικτική της μάχης με φόντο την ηγεμονία στον κεντρώο χώρο, ήταν η επίθεση του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Νίκου Βοσδογάνη, στα δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις των δύο στελεχών, που διαπνέονταν από έντονο «αντι-αριστερισμό», ο κ. Βοσδογάνης έκανε λόγο για «άβυσσο που μας χωρίζει με αυτές τις θέσεις», στηλιτεύοντας τα δύο στελέχη. Αναλύοντας αυτή την τοποθέτηση και δίνοντάς της στρατηγική διάσταση, είναι βέβαιο πως αποτελεί ουσιαστικά το «ανάχωμα» για την πιθανή εισροή «προοδευτικών ψηφοφόρων» στη Ν.Δ., με δύο λόγια το ΚΙΝΑΛ στοχεύει να εμφανιστεί ως ο μόνος «αυθεντικός εκφραστής» των μετριοπαθών δυνάμεων και αυτό περνά μέσα από διμέτωπες επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η παραπάνω στρατηγική δεν είναι μόνο θεωρητική. Αναμένεται να αποτυπωθεί ευκρινώς στη ΔΕΘ, όπου σύμφωνα με συνεργάτες της κ. Γεννηματά, το «πλήρες πρόγραμμα» που θα παρουσιαστεί, διαπνέεται οριζόντια από «κοινωνική ατζέντα». Οπερ σημαίνει πως θέματα με κοινωνικό πρόσημο, όπως Παιδεία, Υγεία και κοινωνικό κράτος, ιεραρχούνται πολύ ψηλά και θα έχουν δεσπόζουσα θέση σε όσα θα πει η κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή