Ανασχηματισμός για εκλογές τον Μάιο

Ανασχηματισμός για εκλογές τον Μάιο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβαθμισμένη παρουσία στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η διατήρηση των ισορροπιών με τα κορυφαία στελέχη, αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο, τα αναμενόμενα ανοίγματα μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης με στόχο και την ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αποπομπή κυβερνητικών στελεχών που δέχθηκαν μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση κρίσεων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης με την οποία ο πρωθυπουργός θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση έρχεται να καταρρίψει μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του κ. Τσίπρα, αυτή του μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, καθώς, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, αριθμεί 53 μέλη. Μάλιστα, στην κυβέρνηση προστέθηκε ένα επιπλέον υπουργείο, καθώς το Προστασίας του Πολίτη αυτονομήθηκε και δεν βρίσκεται πλέον υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών.

Από τη «γεωγραφία» του νέου ανασχηματισμού προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας κινήθηκε, σε σημαντικό βαθμό, με γνώμονα την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σταθερότητας για το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποκλείσει –κατά το δυνατόν– τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, στερώντας του το σημαντικότερο χαρτί στην πορεία προς τις εκλογές: την επιλογή του χρόνου προσφυγής στις κάλπες. Ετσι, ο πρωθυπουργός φρόντισε κατ’ αρχάς να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τυχόν δυσαρέσκειά τους θα μεταφραζόταν σε διαρκή γκρίνια και αμφισβήτηση των επιλογών της ηγετικής ομάδας. Πολύ περισσότερο που επιδιώκει ένα αρραγές μέτωπο στο κόμμα, στην τελική ευθεία προς τη χρονιά των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, διασφάλισε την ομαλή συμπόρευση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο ο κ. Πάνος Καμμένος όσο και ο κ. Νίκος Κοτζιάς διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, χαρτοφυλάκια της επιλογής τους από την αρχική φάση της κυβερνητικής συνεργασίας. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ για άλλη μία φορά εμφανίζονται να ενισχύονται από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας, πλέον, δημιουργήσει σχετική παράδοση, καθώς αυτό συνέβη σε όλους τους προηγούμενους ανασχηματισμούς. Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να υπουργοποιήσει την κ. Κατερίνα Παπακώστα, ενισχύει επί της ουσίας την κυβερνητική πλειοψηφία κατά μία έδρα, ενίσχυση ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας και της πίεσης που η κυβέρνηση υφίσταται σε διάφορα μέτωπα. Ταυτόχρονα, η υπουργοποίηση Παπακώστα εξυπηρετεί τον στόχο του ανοίγματος προς τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Μάλιστα, η συνάντηση που είχε η κ. Παπακώστα με τον κ. Καμμένο δείχνει ότι ο σχεδιασμός στοχεύει και στην ενίσχυση της επιρροής των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ακροατήριο, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής απώλειας δυνάμεων που εμφανίζει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Για το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν το μεγάλο ερώτημα του ανασχηματισμού μετά τη μετακίνηση του κ. Π. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου και στη θέση του γραμματέα του κόμματος, διαψεύσθηκαν τα σενάρια περί μετακίνησης εκεί ενός εκ των κ. Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη. Πιθανότατα αυτές οι επιλογές απορρίφθηκαν, καθώς μάλλον θα προκαλούσαν αντιδράσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την μετακίνηση του κ. Αλ. Χαρίτση, μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκτονώνοντας με αυτή την κίνηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και διασφαλίζοντας ότι στο υπουργείο που θα διαχειριστεί το ζήτημα των εκλογών θα έχει έναν υπουργό περισσότερο προσηλωμένο στην κυβερνητική ηγεσία απ’ ό,τι στις όποιες προσωπικές στρατηγικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή