Η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς, λέει το ΚΙΝΑΛ

Η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς, λέει το ΚΙΝΑΛ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες, διαιρετικές τομές στο πολιτικό σκηνικό έφερε, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, ο ανασχηματισμός. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά, περιγράφοντας στην «Κ» το νέο κυβερνητικό σχήμα, σχολίαζαν πως «ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μας κάνει μεγαλύτερο δώρο», καθώς η ενίσχυση της παρουσίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε συνδυασμό με την υπουργοποίηση ενός στελέχους που προέρχεται από τη «λαϊκή Δεξιά», της Κατερίνας Παπακώστα, ενισχύουν το αφήγημα που έχει δομηθεί πάνω στη λογική πως «η προοδευτική παράταξη είμαστε εμείς». Οδεύοντας άλλωστε, αργά ή γρήγορα, προς τις κάλπες και με δεδομένο πως σε κάθε περίπτωση διανύουμε «σεζόν εκλογών», στο ΚΙΝΑΛ ο στρατηγικός στόχος έχει αποκρυσταλλωθεί και δεν είναι άλλος από την «επιστροφή της παραδοσιακής βάσης του κόμματος». Εξ ου και το βάρος που δόθηκε στη φετινή επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, με το φορτίο που κουβαλά για την ευρύτερη παράταξη. Τα παραπάνω δεν φαίνεται να είναι μόνο μια θεωρητική ανάλυση των επιτελών της Χαρ. Τρικούπη. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά παρέπεμπαν διά του λόγου το ασφαλές στην ομιλία του κ. Τσίπρα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που «επιβεβαιώνει πλήρως την οπτική μας». Ο πρωθυπουργός, κάνοντας νύξη στη σύνθεση του υπουργικού, είπε πως αποτελείται από «αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς». «Τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, που είναι η μισή αλήθεια, καθώς στο υπουργικό του δεν συμμετέχουν καν κεντροδεξιοί, αλλά σκέτο δεξιοί, είναι η μεγαλύτερη αναίρεση του ίδιου του αφηγήματός του περί προοδευτικού πόλου», σημείωνε στην «Κ» συνεργάτης της κ. Γεννηματά. Και δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός.

«Οχι ως Αριστερά»

Στο ΚΙΝΑΛ παρατήρησαν πως, αρχής γενομένης από τον ανασχηματισμό, κυβερνητικά στελέχη έχουν αλλάξει τη δημόσια ρητορική τους, μιλώντας πλέον για ένα κόμμα «ευρύτερων συμμαχιών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, η οποία δήλωσε πως «διεκδικούμε την εκλογή μας, όχι ως Αριστερά, αλλά ως ένα κόμμα που θα μπορούν να ακουμπήσουν περισσότεροι πολίτες». Τούτων δοθέντων, στη Χαρ. Τρικούπη βλέπουν πως ο στόχος να εκφράσουν εκείνοι τον προοδευτικό πόλο «είναι πιο εφικτός από ποτέ».

Την ίδια ώρα, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός πως όλα τα στελέχη του κόμματος το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει στο στόχαστρο την περίοδο Καραμανλή 2004-2009. Τούτο συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική «επανόδου» της βάσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς η αντιπαράθεση με την καραμανλική περίοδο ξυπνά κομματικά αντανακλαστικά. Και όχι μόνο. Βλέποντας το φλερτ του κ. Τσίπρα με την «καραμανλική πτέρυγα», θεωρούν πως δημιουργείται κενό. Ενδεικτικά τα όσα είπε ο κ. Κεγκέρογλου περί «άμεσης και έμμεσης στήριξης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Το γάντι της αντιπαράθεσης σήκωσε ο νεότερος Καραμανλής και βουλευτής Σερρών, όπου σε ραδιοφωνική συνέντευξη ανταπάντησε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην πλειοψηφία της σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή