Συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης Κοτζιά – Τσαβούσογλου σήμερα στη Σμύρνη

Συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης Κοτζιά – Τσαβούσογλου σήμερα στη Σμύρνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν μετά τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του γενικού προξενείου ήταν προγραμματισμένα για τις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, τότε αποφασίστηκε η αναβολή τους, λόγω της σύλληψης στον Εβρο και της φυλάκισης στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Αμέσως μετά την απόφαση για την απελευθέρωσή τους, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα εγκαίνια του γενικού προξενείου στη Σμύρνη είναι καλή ευκαιρία προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στους κ. Κοτζιά και Τσαβούσογλου σε μια περίοδο κατά την οποία επανέρχονται στο προσκήνιο αρκετά απαιτητικά ελληνοτουρκικά ζητήματα που περιλαμβάνουν και διμερή διάσταση.

Το Κυπριακό

Σε περίοπτη θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών βρίσκεται το Κυπριακό. Την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα υποδεχθεί στην Αθήνα την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει σειρά σημαντικών επαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος του ΟΗΕ είναι η ανακοίνωση ότι υπάρχει συμφωνία για επανέναρξη κάποιας διαδικασίας, ει δυνατόν πριν από τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Η προσπάθεια επιτάχυνσης της συγκεκριμένης διαδικασίας συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η αμερικανική ExxonMobil. Ενδεικτικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε (σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu) ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στο φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».

Τα σημερινά εγκαίνια θα γίνουν στο νεοκλασικού ρυθμού κτίριο Καπετανάκη, το οποίο βρίσκεται στην παραλία της Σμύρνης. Το κτίσμα αποτελεί σημείο αναφοράς του ελληνισμού και είναι από τα λίγα που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Από το 1924 έως το 1955, το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη λειτουργούσε σε άλλα, μισθωμένα ακίνητα. Το 1948 το κτίριο κληροδότησε στο ελληνικό Δημόσιο ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης και από το 1955, έτος ξεσπάσματος των ανθελληνικών σεπτεμβριανών ταραχών, στέγασε το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Το 2001 το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω στατικών προβλημάτων, ενώ το 2015 υπεγράφη σύμβαση αποκατάστασής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή