Το Κονκλάβιο (05/09/18)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ευρωψηφοδέλτιο ο Μεϊμαράκης

Λένε ότι τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που μπορούν να περιμένουν. Ας πούμε, όταν τον περασμένο Ιούλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ότι ο Β. Μεϊμαράκης αναλαμβάνει την προεδρία του εκλογικού Συνεδρίου της Ν.Δ. που θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, «σηκώθηκε» όρθια ολόκληρη η αίθουσα.

Η είδηση που ετοιμάζομαι να σας μεταφέρω έχω την εντύπωση ότι θα προσδώσει και άλλο χαρακτήρα σε τουλάχιστον μία από τις κάλπες που θα στηθούν τον Μάιο του 2019. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι χθες ο Μεϊμαράκης είχε συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και η συζήτηση δεν περιστράφηκε μόνο γύρω από τη στρατηγική του κόμματος ενόψει ΔΕΘ και το συνέδριο: χθες κλείδωσε οριστικά η υποψηφιότητα του Μεϊμαράκη για την Ευρωβουλή, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Πειραιώς στη μάχη των ευρωεκλογών. Δεν ξέρω, πάντως, αν ο Μεϊμαράκης προετοιμαζόταν, καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε συστηματικά μαθήματα για να ξαναθυμηθεί τα γαλλικά του.

Τρεις και τον τσακώσαμε;

Τώρα που η Σοφία Ζαχαράκη δεν είναι πλέον καταζητούμενη, μπορώ να μεταφέρω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από το θρίλερ της παρ’ ολίγον σύλληψής της, τη δόξα του οποίου πρέπει να ζήλεψαν πολλοί βουλευτές. Κατ’ αρχάς, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι η αστυνομία ποτέ δεν αναζήτησε την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. στο σπίτι της, παρά μόνο στο Μοσχάτο, όπου εστάλησαν δύο φορές περιπολικά το απόγευμα της Δευτέρας. Υποθέτω ότι η εμφάνιση των περιπολικών στα γραφεία της Ν.Δ. καταρρίπτει από μόνη της το επιχείρημα περί μήνυσης «ιδιώτη σε άλλον ιδιώτη»… Κάπως έτσι, η Ζαχαράκη ειδοποιήθηκε να προσέλθει στο γραφείο του Μητσοτάκη. Τρίτο περιπολικό δεν έφθασε ποτέ…

Ποτέ ξανά…

Εντοπίζω το πολιτικό ενδιαφέρον της βραδιάς στο τηλεφώνημα του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ολγα Γεροβασίλη για να την ενημερώσει ότι είχε την «καταζητούμενη» στο γραφείο του και, άρα, η αστυνομία μπορούσε να πάει μέχρι εκεί για να τη συλλάβει. Η υπουργός υποστήριξε ότι δεν ήξερε τίποτα. Για την ακρίβεια, είπε στον Μητσοτάκη ότι γνώριζε για τη μήνυση εναντίον της Ζαχαράκη, αλλά όχι για το αυτόφωρο. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να γνώριζε το πρώτο χωρίς το δεύτερο… Πάντως, έχω την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ξανατηλεφωνήσει σε κανέναν συριζαίο. Ποτέ.

Αγρυπνοι στο Μοσχάτο

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, όπου και βρίσκεται το γραφείο του προέδρου, η βραδιά είχε κάτι από αντάρτικο μαζί με εκλογική βραδιά (κάποιοι έφαγαν και πίτσα…). Εκτός από τον Κυριάκο, έμειναν εκεί μέχρι αργά ο γραμματέας Λευτ. Αυγενάκης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Στ. Πέτσας, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Κων. Ζούλας, και η αναπληρώτρια Κύρα Κάπη. Μέχρι αργά βρισκόταν εκεί και ο Κ. Χατζηδάκης. Θυμίζω ότι η Ζαχαράκη υπήρξε στενή του συνεργάτης.

Κομβικό τριάρι

Δεν είναι μόνο το πρωθυπουργικό επιτελείο που αναμένει τεκμηριωμένες μετρήσεις της κοινής γνώμης για να δει πού βρίσκεται. Είναι και το Ποτάμι που περιμένει να καταλάβει πώς ακριβώς μετράται ενόψει του συνεδρίου του, που τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου. Περιττό να προσθέσω ότι η εγγύτητα στο 3% είναι κομβικής σημασίας για το προς τα πού θα κινηθεί όχι μόνο το Ποτάμι, αλλά και κατά μόνας ο κάθε βουλευτής. Για ευνόητους λόγους.

«ΠΑΣΟΚ» ή «του ΠΑΣΟΚ»;

Ολοι κάποια στιγμή έχουν υπάρξει νέοι. Ή, σχεδόν όλοι. Κάποιοι παρέμειναν νέοι και μετά τα 50, ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται. Το αναφέρω με αφορμή την «3η του Σεπτέμβρη part II», που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε μπαρ στο Γκάζι. Σημειώνω ότι στη σύναξη που οργάνωσε ο αιώνιος «πασοκονεολαίος» Παντελής Καμάς, με προσκεκλημένους πρώην στελέχη της πρώην νεολαίας –τουλάχιστον, όσους είναι ακόμα ζωντανοί και δεν μεταπήδησαν ήδη στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ–, έδωσε «το παρών» μια ευρεία γκάμα ανθρώπων που κυμαινόταν από 20άρηδες μέχρι 60άρηδες. Μεταξύ άλλων, ήταν εκεί η Τόνια Αντωνίου, πρώην γραμματείς της Νεολαίας «ΠΑΣΟΚ ή του ΠΑΣΟΚ;» (μεγάλη συζήτηση τα χρόνια που η νεολαία ήταν κόμμα μέσα στο κόμμα), ο νυν γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης, αλλά και ο Μανώλης Οθωνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή