Διεθνής στήριξη στον Ζάεφ ενόψει κάλπης

Διεθνής στήριξη στον Ζάεφ ενόψει κάλπης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προεκλογικές συζητήσεις και στους ρυθμούς του δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους πολίτες της ΠΓΔΜ μετέχουν πλέον όλοι οι σημαντικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν, ευθέως ή εμμέσως, στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Χθες, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι αν η ΠΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου προκύψει νέα ευκαιρία επίλυσης της διαφοράς.

Πέρα από τις δηλώσεις του κ. Νίμιτς, έχουν προγραμματιστεί αρκετές επισκέψεις διεθνών παραγόντων και ηγετών στα Σκόπια προκειμένου να στηριχθεί η καμπάνια του κ. Ζάεφ.

Χθες, έως τα Σκόπια ταξίδεψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας. Αύριο, καταφθάνει στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Και το Σάββατο, ημέρα κορύφωσης των εορτασμών για την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια θα καταφθάσει και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Δεδομένου ότι απομένουν ακόμη τρεις εβδομάδες, οι επισκέψεις ηγετών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών στα Σκόπια αναμένεται να πυκνώσουν, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ είναι πραγματική.

Ως προς τον κ. Νίμιτς, αυτός ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Balkan Insight (BIRN) τα εξής: «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα πάρει το πράσινο φως και από τις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ), ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε πως «αν απορρίψετε τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μια συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι “εμάς δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το ζήτημα”, αλλά και γενικότερα η επίλυση των προβλημάτων».

Για όσους στην ΠΓΔΜ διαφωνούν με τη λύση, τασσόμενοι υπέρ διατήρησης του υφιστάμενου στάτους, ο κ. Νίμιτς είπε: «Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αν θα θέλουν ένα άλλο μέλος, αν θα θέλουν τη χώρα σας, δεν ξέρετε σε τι φάση θα είναι το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις κυβερνητικές αλλαγές, δεν ξέρετε τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει αναγκαστικά μια νέα διαπραγμάτευση. Η ιδέα μιας μακροπρόθεσμης αναμονής είναι πολύ επικίνδυνη».

Περί του τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος σε περίπτωση που οι διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών αποτύχουν, ο κ. Νίμιτς σαφέστατα επισήμανε ότι ο δικός του ρόλος ως μεσολαβητή του ΟΗΕ έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο πρόσθεσε πως πάντα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή