Μηνύματα Παυλόπουλου για την ψήφο των αποδήμων

Μηνύματα Παυλόπουλου για την ψήφο των αποδήμων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Πολιτεία έχει δυστυχώς  καθυστερήσει να νομοθετήσει την ψήφο στους αποδήμους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων, στην Κέρκυρα, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και στην ηγεσία της πΓΔΜ.

«Πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας καθώς και απέναντι σε κάθε απόδημο Έλληνα -το οποίο, δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει πολύ να εκπληρώσουμε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, δίχως αποτέλεσμα τότε, το 2009, αφού το σχετικό σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα του όλου αριθμού των Βουλευτών- να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των αποδήμων. Υπενθυμίζω, ότι η απόδοση ψήφου στους αποδήμους είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος -άρθρο 51 παρ. 4 εδ. α΄ και β΄- που δεν έχει ακόμη ψηφισθεί. Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας συμπατριωτών μας»

Επιπλέον όσον αφορά στο ζήτημα που αφορά τις σχέσεις τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την επικύρωση του ονόματός της, «αυτή θα προκύψει μετά τη συνταγματική αλλαγή και την ολοκλήρωσή της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της συνθήκης που έχει υπογραφεί. Εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το διεθνές δίκαιο. Για να γίνει αυτό -όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της.

Μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Σπεύδω δε, με απόλυτη ειλικρίνεια, να επισημάνω ότι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ που ερμηνεύουν αυθαιρέτως και κατά το δοκούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή