ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Ο Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα

Κοτζιάς: Ο Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα

Τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις μικρο-μεσαίες χώρες Νότου και Βορρά της ΕΕ διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λετονίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, δρομολογώντας τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

«Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα, θέλουμε και προωθούμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, από τα ζητήματα ασφάλειας μέχρι τον πολιτισμό και τα μορφωτικά», είπε ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας, τόσο όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον προϋπολογισμό της με βάση τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.

«Νομίζουμε», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, «ότι ο Βορράς και ο Νότος της Ευρώπης θέλουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Θέλουμε ασφάλεια και στην Βαλκανική και στην Μεσόγειο, αλλά θέλουμε και ασφάλεια για τις Βαλτικές χώρες, χώρες με μεγάλες παραδόσεις και διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον συνάδελφό του «για την αλληλεγγύη» που εξέφρασε η χώρα του στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι «υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει». «Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη», όπως σημείωσε.

Στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για την κατάσταση στο σημερινό κόσμο, το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία διαπιστώθηκε, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι «εμείς δε θέλουμε ούτε συγκρούσεις με τρίτους, ούτε στο εσωτερικό της Δύσης, γιατί είμαστε κράτη που η ασφάλειά τους εξαρτάται και συνοδεύεται με την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προτεραιότητα στη διπλωματία, στις κοινές αξίες και στα κοινά οράματα».

Ως «εξαιρετική, ενδιαφέρουσα, παραγωγική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Ρίνκεβιτς τη συζήτηση που είχε σήμερα το πρωί τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Προς έκπληξη, όπως είπε, ορισμένων, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως για την ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και επί κάποιων οικονομικών θεμάτων».

«Πριν από 5-6 χρόνια», πρόσθεσε, «μία ελληνική εφημερίδα έλεγε ότι η Λετονία είναι σημαντική δημοσιονομικά χώρα. Τώρα όμως διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι ένα από τα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα».

Ο Λετονός ΥΠΕΞ στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε. και της συνέχισής της «ώστε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο και στην παιδεία» εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι συζητήσεις στην Ευρώπη.

Ο κ. Ρίνκεβιτς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξή της στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. «Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας», σημείωσε, εξηγώντας ότι ενώ η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές στην Βαλτική, η Λετονία συμμετέχει στην Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες, γεγονός που βελτιώνει την κατανόηση.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία «με την Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλέσω εγώ» -όπως είπε – θέλησε να εκφράσει το «θαυμασμό» του προς τον Νίκο Κοτζιά «για το θάρρος και την ηγετική θέση που ανέλαβε μέχρι τώρα στο θέμα αυτό».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος-μέλος».

«Πιστεύω», συμπλήρωσε, «ότι και εσείς και η κυβέρνηση έχετε κάνει κάτι το υποδειγματικό σε μία ήπειρο όπου υπάρχουν τόσα άλυτα θέματα. Και αντιμετωπίσατε το θέμα αυτό με ένα τρόπο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο άλλων διαφωνιών που υπήρξαν».

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. «θα πρέπει να περιλάβει και τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους χώρες». Επισήμανε ότι και για την Λετονία «η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το θέμα του Brexit, το θέμα της εμβάθυνσης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και της διεύρυνσής της για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της μετανάστευσης και της διεύρυνσης είναι σημαντικά».

Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να γίνουν και ευρύτερες συζητήσεις». Και συμπλήρωσε: «Τρεις είναι οι Βαλτικές χώρες, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία. Και υπάρχουν και άλλα κράτη-μέλη εδώ. Η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Και ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν ευρύτερο διάλογο Βορρά-Νότου».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ