Ν.Δ.: «Μαύρες σελίδες» για την Ελλάδα

Ν.Δ.: «Μαύρες σελίδες» για την Ελλάδα

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα «να μην μπει στον κόπο» να προνομοθετήσει παροχές τετραετίας και το μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης τελειώνουν την ημέρα των εκλογών είχαν τόνο αυστηρό, αλλά ταυτόχρονα απαξιωτικό. Oχι μόνον επειδή το πολιτικό κεφάλαιο και η θητεία της κυβέρνησης εκπνέουν, όπως λένε στην Πειραιώς· αλλά και επειδή οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως απέδειξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είχαν ποτέ καμιά αξία, λέει σε όλους τους τόνους η Ν.Δ., κάνοντας τον απολογισμό των «μαύρων σελίδων» της κυβέρνησης, από τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, τους μισθούς και τις συντάξεις που θα έδινε πίσω και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» μέχρι το Σκοπιανό και τους χειρισμούς που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, στην Πειραιώς δεν είχαν ιδιαίτερη αγωνία για τις λεπτομέρειες της χθεσινοβραδινής ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Και αυτό διότι το μότο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως, «ό,τι και να πει ο πρωθυπουργός, είναι ανίκανος και αναξιόπιστος, δεν τον πιστεύει κανένας» και, άρα, δεν έχει νόημα να αναλύσει κανείς μία μία τις «δεσμεύσεις του». Και, σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ως εγγυητής της κανονικότητας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, αφού η αποτυχία του τρίτου προγράμματος και η αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές τον βαρύνουν αποκλειστικά. Χρωματίζοντας με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του –λένε στην Πειραιώς– ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας εκπροσωπούν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, παρά την «αποσπασματική υιοθέτηση κάποιων προτάσεων από εκείνους που δεν τις πιστεύουν και μας έφεραν ώς εδώ». Το σχέδιο της Ν.Δ. στηρίζεται στη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών –προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μείωση από το 20% στο 15%, πρόταση πλήρως κοστολογημένη, επιμένουν στην Πειραιώς– με βασικό και κεντρικό στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη δημιουργία πλούτου.

Και αυτό για τον κ. Μητσοτάκη είναι το κομβικό σημείο, καθώς επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. θέλει να μοιράσει πλούτο και όχι φτώχεια και επιδόματα, όπως η κυβέρνηση. «Ο κ. Τσίπρας κάθε χρόνο τέτοια εποχή αναδιανέμει σε αυτό που πιστεύει ότι είναι το κομματικό του ακροατήριο τη φτώχεια που έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα, διαλύοντας τη μεσαία τάξη και αφαιμάσσοντας τους εναπομείναντες συνεπείς φορολογουμένους», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς. Και, πάντως, θεωρούν ότι, αν ο πρωθυπουργός έταζε, όταν ήξερε ότι θα κερδίσει, τώρα θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εκλογική του συντριβή. Μέσα από αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαία δεν είναι η αντεπίθεση που ετοιμάζει η Ν.Δ. παρουσιάζοντας περισσότερα από εκατό ντοκουμέντα –μεταξύ των οποίων δηλώσεις, τοποθετήσεις, γεγονότα, στοιχεία από εκθέσεις διεθνών οργανισμών, αλλά και βίντεο με «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών– μέσω των οποίων αναδεικνύει το «μαύρο χρονολόγιο» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας τον απολογισμό μιας (σχεδόν) τετραετίας γεμάτης ανακολουθίες, αυτοαναιρέσεις, διαψεύσεις και καταστροφικές επιλογές.

Στις «100+ μαύρες σελίδες για την Ελλάδα» (www.mauresselides.gr), όπως ονομάζεται η καμπάνια που βγάζει στον διαδικτυακό «αέρα» η Ν.Δ.,περιλαμβάνονται όχι μόνο τα σημεία-σταθμοί από το 2015 μέχρι σήμερα, αλλά αναλυτικά τα έργα και οι ημέρες τρεισήμισι χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την ηρωική διαπραγμάτευση του 2015, το δημοψήφισμα, το «Οχι» που έγινε «Ναι», τα capital controls και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 που ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ότι δεν θα γίνονταν μέχρι το «φιάσκο» με τις τηλεοπτικές άδειες, τις προσλήψεις τύπου «Καρανίκα», τις αξιολογήσεις και τα «δήθεν» επιπλέον μέτρα που δεν θα λάμβανε η κυβέρνηση, και επιπλέον τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, τον νόμο Κατρούγκαλου και τη διαχείριση του Σκοπιανού. Ξεχωριστή θέση κατέχουν η τραγωδία στο Μάτι και η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποσείσει τις ευθύνες της για όσα συνέβησαν. Η παράθεση δεν περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις. Κι αυτό διότι, όπως λένε στην Πειραιώς, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Μηνύματα…

Δεν πέρασε απαρατήρητη η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη (στη συνέντευξή του στον Alpha) ότι θέλει να κυβερνήσει «με τη γενιά» του και με νεότερους από τον ίδιο. Μίλησε για μικρό και σφιχτό υπουργικό συμβούλιο, κατάργηση των αναπληρωτών υπουργών και συγχώνευση υπουργείων.

Περιέγραψε ένα σχήμα στο οποίο δεν θα μετέχουν πρόσωπα με φθορά εξουσίας, προαναγγέλλοντας ότι υπουργικές θέσεις θα λάβουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. ή που μπορεί να προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους. Διεμήνυσε δε ότι θα κάνει αξιοκρατικές επιλογές, καθώς, όπως είπε, «δεν έχω να ξεπληρώσω εσωκομματικά γραμμάτια». Ετσι καθιστά σαφές ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, όπως έχει διαμηνύσει και για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Μέσα από αυτό το πρίσμα, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν προκάλεσε εντύπωση ότι, όπως έγραψε η «Κ», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «κλείδωσε» για το ευρωψηφοδέλτιο και όχι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως φημολογείτο. Η υποψηφιότητα σφραγίστηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή