Ασφαλείς με Ελλάδα οι αγορές

Ασφαλείς με Ελλάδα οι αγορές

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος πως ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής του, η μη περικοπή των συντάξεων, θα επιτευχθεί εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο Εuronews. Ο πρωθυπουργός πριν καταλήξει στο εν λόγω συμπέρασμα επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως η βασική διαφορά μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», είναι πως η χώρα, ναι μεν έχει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, αλλά επιλέγει εκείνη τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στην επίτευξη των στόχων. Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στο τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις, παρέπεμψε στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος στις 15 Οκτωβρίου θα έρθει εις γνώσιν της Κομισιόν και ακολούθως, όπως σημείωσε, «θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση», δηλώνοντας πίστη «πως θα επικρατήσει αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας», δηλαδή το τέλος των περικοπών και της λιτότητας.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της μείζονος όσο και ελάσσονος αντιπολίτευσης, περί μη θωράκισης της χώρας μετά την έξοδο στις αγορές, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αντιθέτως η βιωσιμότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους έχει «δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές». Στην εξίσωση πρόσθεσε και το «μαξιλάρι» ρευστότητας των περίπου 30 δισ. ευρώ, που, όπως είπε, «μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια». Τα ανωτέρω τέθηκαν όλα σε αντιδιαστολή, κατά την πάγια τακτική δημιουργίας διαιρετικών τομών, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις οποίες σημείωσε πως παρέδωσαν «μία χρεοκοπημένη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να βάλει φρένο στην εκλογολογία που άνοιξε ο ίδιος στη ΔΕΘ και εν συνεχεία πυροδότησε ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε την πεποίθησή του πως αν έρθει στην ελληνική Βουλή «θα βρει απόλυτη πλειοψηφία», εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να καταφέρει η γειτονική χώρα να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες που έχει αναλάβει. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον Πάνο Καμμένο και τους «τίτλους τέλους» που ουσιαστικά προανήγγειλε για τη συγκυβέρνηση «ελέω Πρεσπών», ο πρωθυπουργός επέλεξε μία δισυπόστατη και σε ένα βαθμό «προειδοποιητική» φράση λέγοντας πως «είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο και κληθείς να ξεκαθαρίσει τα όσα είπε προσφάτως στη Θεσσαλονίκη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως τον συμφέρει πολιτικά να προηγηθούν οι ευρωεκλογές, ώστε να καταγραφούν οι «πραγματικοί συσχετισμοί», αφήνοντας αιχμές για τις δημοσκοπικές μετρήσεις και καταλήγοντας πως «στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας». Νωρίτερα, πάντως, ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων, κ. Βούτσης και εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, σε άλλο μήκος κύματος, επικροτούσε το «παράθυρο» που άφησε ανοικτό για εκλογές ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, λέγοντας πως «όταν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών και με βάση το οικονομικό κλίμα μπορεί να επισπευσθούν οι εκλογές για 2-3 μήνες».

«Πόλεμος» για τα δάνεια

Παράλληλα, σε ένα κομματικό μπρα ντε φερ, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ξέσπασε πόλεμος με φόντο τα δάνεια των κομμάτων. Την αρχή έκανε η Κουμουνδούρου, που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης», κάνοντας λόγο για χρέη ύψους «220 εκατ. της Ν.Δ. και 200 εκατ. του ΠΑΣΟΚ». Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για «γκεμπελική τακτική σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων» και «εργαλειοποίηση» στο θέμα των δανείων. Υπενθύμιζε δε, επιστολή του κ. Τσίπρα από τον Δεκέμβριο του 2010, με την οποία ζητούσε από τις τράπεζες «προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις». Στον «χορό» μπήκε ακολούθως το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, που με ανακοίνωσή του επιτίθεται σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ», καταλήγοντας πως «έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή