Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει κυβέρνηση». Με αυτή τη φράση ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, «έκλεισε» για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή τη δεδηλωμένη, εδώ και καιρό, θετική στάση του έναντι της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Επί του πρακτέου, η θέση αυτή σημαίνει πως το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εάν έρθει στη Βουλή, καθώς η Ελλάδα, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, «πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας των μικρών βαλκανικών χωρών στην πορεία τους προς την Ε.Ε.», αλλά την επομένη, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ολες άλλωστε οι απαντήσεις του κ. Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διέπονταν από μία οριζόντια λογική πως οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τους οποίους παρεμπιπτόντως σε κανένα σημείο δεν διαχώρισε, πρέπει να «ηττηθούν στρατηγικά», κάτι που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη θέση του έναντι της συγκυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η ρητορική του διαπνεόταν από έντονες «γωνίες» με σαφές, τις πιο πολλές φορές, φιλελεύθερο πρόσημο. Επί παραδείγματι, τα όσα είπε για τους δημοσίους υπαλλήλους, που έγιναν και αντικείμενο αλλεπάλληλων διευκρινιστικών ερωτήσεων, για τους οποίους υποστήριξε πως πρέπει να υπόκεινται σε σκληρή αξιολόγηση και ακολούθως, αν κριθούν ανεπαρκείς, να απομακρύνονται. Η φράση του, δε, πως «κάποιοι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν Ελληνες» αναφερόμενος σε εκείνους που φυγοπονούν, αποτυπώνει την πρόθεση να διατυπώσει προωθημένες θέσεις. Οσον αφορά το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει μετά την ανεξαρτητοποίηση από το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Θεοδωράκης ήταν ξεκάθαρος υπέρ της αυτόνομης πορείας. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τα περί «κύκλου που έχει κλείσει», σημείωσε πως τώρα ξεκινάει ένας δεύτερος πιο «ώριμος».

Συνεργασία με Ν.Δ.

Και μετεκλογικά πώς θα κινηθεί το Ποτάμι; Το ερώτημα είναι εύλογο. Ο κ. Θεοδωράκης ήταν σαφής στο συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με τη Ν.Δ., που όπως όλα δείχνουν θα είναι πρώτο κόμμα.«Θα παρουσιαστούμε στον νικητή των εκλογών με κάποιες θέσεις. Θα είμαστε εκεί είτε για ψήφο εμπιστοσύνης, είτε για ανοχή, είτε για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, σε άλλο σημείο, πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος πως «η συντηρητική παράταξη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή