ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαψεύδει η Κομισιόν τα σενάρια περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών για ακύρωση – των νομοθετημένων – περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα (του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων) που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε:

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», εννοώντας την τοποθέτηση του τελευταίου σε σχετική ερώτηση της «Κ» για τις συντάξεις πριν δύο εικοσιτετράωρα, στην οποία χρησιμοποίησε τη φράση «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρηθούν.

Η δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν έρχεται στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής κόντρας που πυροδότησε το εν λόγω τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, υποστήριζε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του». Μάλιστα, στο τηλεγράφημα σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι για το γεγονός αυτό, οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αιχμηρές ανακοινώσεις τους, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, διέψευσαν ότι υπήρξε σχετική ενημέρωση από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η Πειραιώς ανέφερε μάλιστα ότι κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς, την περασμένη Τρίτη, οι τελευταίοι δεν αποσαφήνισαν τη θέση τους σχετικά με το ζήτημα, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του ΑΠΕ «να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καλώντας το ΑΠΕ «να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια».

Σε απάντησή του, πάντως, το Πρακτορείο εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του, ενώ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όσο θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφήγημά της περί τετάρτου Μνημονίου να καταρρέει, τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις».