ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία για υπονόμευση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία για υπονόμευση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι εργάζεται ενεργά για την υπονόμευση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και δήλωσε ότι η επιβολή αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη για να πείσουν την Πιονγκιάνγκ να εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να υπονομεύσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις εργασίες της…επιτροπής στον ΟΗΕ που αξιολογεί την συμμόρφωση με τις κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ρωσία απέσπασε από την ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα τη διαγραφή παραγράφων της πιο πρόσφατης έκθεσής τους στην οποία κατηγορούσαν ρωσικές εταιρείες ότι παραβίασαν τα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι είχε μοναδικό σκοπό να συγκαλύψει τις παραβιάσεις κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας από ρωσικές εταιρείες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ θα «δώσει στη δημοσιότητα το πρωτότυπο κείμενο που είχε πρόθεση να δημοσιεύσει που δείχνει με σαφήνεια τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κυρώσεις και με τις παραβιάσεις των κυρώσεων».

«Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες όπως πάντα στη συνέχιση εφαρμογής αυτών των ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι είναι κεντρικής σημασίας στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να πείσει τον πρόεδρο Κιμ ότι η πλήρη, τελική αποπυρηνικοποίηση της Κορέας είναι απαραίτητη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν «πολλές συνομιλίες» με Βορειοκορεάτες για «τον τρόπο με τον οποίο που θα επιτευχθούν όλες οι δεσμεύσεις που έγιναν» στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί τη Δευτέρα για την εφαρμογή των κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS