Η Κομισιόν διέψευσε άμεσα το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Η Κομισιόν διέψευσε άμεσα το ΑΠΕ για τις συντάξεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα μετά την πρώτη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη, ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική κυβέρνηση και αυτό δεν είναι άλλο από το «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε άμεσα σε επίσημη διάψευση όσων μετέδωσε το ΑΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αλλά για ακύρωσή του. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης πως «η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε», παραπέμποντας στην τοποθέτηση του τελευταίου έπειτα από σχετική ερώτηση της «Κ» για τις συντάξεις πριν από δύο εικοσιτετράωρα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, του ζητήθηκε αν μπορεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Ελληνα συνταξιούχο ως προς το τι πρέπει να περιμένει όσον αφορά τις περικοπές των συντάξεων τους επόμενους μήνες, καθώς ακούγονται ανάμεικτα μηνύματα ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς. Ο επικεφαλής της Επιτροπής και πλέον αρμόδιος για να εκφράσει τη θέση του συγκεκριμένου θεσμού δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής στη λακωνική του απάντηση. «Οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρηθούν», είπε.

Η δήλωση και η άμεση διάψευση όποιων δημοσιευμάτων ήθελαν κυρίως την Κομισιόν να είναι ανοιχτή στη μη εφαρμογή του μέτρου έδωσαν τέλος στα σενάρια που ανέφεραν ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αναστολή της περικοπής επειδή το σχετικό δημοσιονομικό κόστος καλύπτεται, αν κάποια από τα αντίμετρα μεταφερθούν για αργότερα. Παράλληλα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα. Η πρώτη αυτή επίσκεψη των θεσμών ήταν περισσότερο συζήτηση, αλλά και ένας πρώτος έλεγχος για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών. Aλλωστε και στην επίσημη δήλωση των θεσμών μετά τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο δεν υπάρχει σχετική αναφορά στις συντάξεις.

«Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, καθώς και για τα επόμενα βήματα που χρειάζονται για να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος», αναφέρεται στη δήλωση των θεσμών. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι συζητήσεις ήταν σχετικές με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και την εφαρμογή της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων. «Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο», ανακοίνωσαν οι θεσμοί, ενώ αυτό που έγινε άλλη μία φορά σαφές είναι ότι οι τελικές αποφάσεις παίρνονται πάντα στο πλαίσιο του Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή