Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τις συντάξεις

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τις συντάξεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το θέμα των συντάξεων να παραμένει ανοικτό και τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για αργότερα, πιθανώς τον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου διέψευσε χθες τις πληροφορίες που μετέδωσε με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί αποδέχονται στην ουσία κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, που έχει ψηφιστεί να ισχύσει από 1/1/2019. Η συγκεκριμένη πηγή τόνισε ότι η πληροφορία αυτή «δεν θα μπορούσε να είναι αλήθεια», καθώς κινείται σε λάθος βάση, αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν διαπραγματεύονται πλέον με την κυβέρνηση στην Αθήνα και δεν αποφασίζουν τίποτα. Επομένως, είπε, δεν θα μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν με το μέτρο.

Δημοσιονομικός χώρος

Οι θεσμοί, άλλωστε, δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, ούτε και για τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2019, δηλαδή την υπέρβαση έναντι του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ. Οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν μακρόθεν. Η συμφωνία ως προς το ύψος του δημοσιονομικού χώρου θα καθορίσει τα περιθώρια που υπάρχουν για τις παροχές που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ θα παίξει προφανώς ρόλο και στην απόφαση για τις συντάξεις. Ενας μεγάλος δημοσιονομικός χώρος (η κυβέρνηση υπολογίζει πλέον ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ., ενώ το μεσοπρόθεσμο προβλέπει 868 εκατ.) επιτρέπει μεγαλύτερα περιθώρια ώστε να μη θυσιαστούν τα αντίμετρα στο σύνολό τους, σε περίπτωση που δεν κοπούν οι συντάξεις. Kάτι που θέλουν οι θεσμοί, καθώς θεωρούν ότι τα αντίμετρα, κυρίως τα φορολογικά, έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε χθες ότι, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, μπορεί να διατυπωθούν απόψεις των θεσμών σχετικά με το ποια από τα μέτρα της ΔΕΘ μπορούν να εφαρμοστούν το 2019 και ποια αργότερα, και ενδεχομένως αυτές να εισακουσθούν, «χωρίς βεβαίως να επιβάλουν οι θεσμοί ποια μέτρα θα γίνουν πότε». Θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν, πάντως, με μικροδιαφορές της τάξης των 3-5 εκατ., ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Προσχέδιο προϋπολογισμού

Ανοικτό άφησε η ίδια πηγή και το κατά πόσον το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενσωματώνει την περικοπή των συντάξεων (όπως είναι η βασική πρόβλεψη) ή όχι. Η πηγή μετέφερε απλώς ότι η κυβέρνηση προτιμά την ταχύτερη δυνατή λύση, καθώς, όπως είπε, «καλύτερα τα καλά να ανακοινώνονται πριν, παρά μετά».

Τις πληροφορίες του ΑΠΕ είχαν νωρίτερα διαψεύσει και δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες επικαλέστηκε σε τηλεγράφημά του το Reuters. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν είναι πρώιμη, καθώς απομένει πολλή δουλειά να γίνει και δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση.

Χθες το βράδυ, πάντως, σε άτυπη ενημέρωση το ΥΠΟΙΚ επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας ότι κατά τις συζητήσεις με τους θεσμούς, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στοιχεία και πίνακες, από τα οποία προκύπτει ότι η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό μέτρο, καθώς δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για τις επόμενες δεκαετίες. Το οικονομικό επιτελείο υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή