Απόγνωση και ψυχικά τραύματα στη Μόρια

Απόγνωση και ψυχικά τραύματα στη Μόρια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, ο ψυχίατρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Αλεσάντρο Μπαρμπέριο, που έχει συμπληρώσει οκτώ μήνες βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, είχε απέναντί του έναν διαλυμένο νεαρό. Βυθισμένος στην κατάθλιψη, με αυτοκτονικό ιδεασμό, ο νεαρός του αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά στο νησί. Πέρα από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τον εγκλωβισμό ζούσε πλέον καθημερινά με τον φόβο μιας νέας επίθεσης. Αυτό δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει στην «Κ» ο κ. Μπαρμπέριο. «Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Ο υπερπληθυσμός στη Μόρια (υπολογίζεται ότι ζει εκεί τριπλάσιος αριθμός ατόμων από τη δυναμικότητα του κέντρου φτάνοντας τις 9.000 συνολικά) οδηγεί τους ανθρώπους στα όριά τους. Χρειάζεται να περιμένουν έως και τρεις ώρες στην ουρά για το συσσίτιο επί τρεις φορές την ημέρα. Στους νεοεισερχόμενους δίνονται κουβέρτες και ένα καλοκαιρινό αντίσκηνο στο οποίο θα κληθούν να περάσουν τον χειμώνα. Στήνουν το κατάλυμά τους σε ελαιώνα, πλάι σε απορρίμματα, καθώς δεν περισσεύει άλλος χώρος. Με την παραμικρή αφορμή μπορεί να ξεσπάσει ένταση που γρήγορα θα κλιμακωθεί, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα όταν κάποιοι διαφώνησαν για το πώς θα μοιραστεί ένα πακέτο τσιγάρα.

Ο Λούκα Φοντάνα, συντονιστής των προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Λέσβο, παρατηρεί αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των εφήβων που βρίσκονται στη Μόρια. «Την περασμένη εβδομάδα ένας 16χρονος και ένας 17χρονος προσπάθησαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Εφεραν πρόσφατα και έναν ασυνόδευτο ανήλικο στη μονάδα μας για ράμματα. Είχε επιχειρήσει να κόψει τις φλέβες του», λέει.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια»

«Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα», δηλώνει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. Σε δύο εκθέσεις αυτοψίας στις 6/7/2018 και 10/7/2018 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Λέσβου κατέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα στο κέντρο υποδοχής, κρίνοντας ότι είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Διαπίστωσαν ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων που οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα, ενώ σε άλλο σημείο καταγράφηκε διαρροή λυμάτων από σπασμένους σωλήνες αποχωρητηρίων. Ακόμη, σύμφωνα με τις εκθέσεις τους, ο συγχρωτισμός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων προκαλεί κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Ηδη, τις τελευταίες τρεις ημέρες οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν δει περισσότερα από 300 παιδιά στην κλινική τους έξω από τον καταυλισμό της Μόριας.

Η εικόνα της σήψης, όμως, δεν περιορίζεται εδώ. «Ο υπαίθριος χώρος παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς (παρουσία σκουληκιών)», γράφουν στις πιο πρόσφατες εκθέσεις αυτοψίας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Λέσβου. Αντίστοιχες αυτοψίες είχαν γίνει φέτος στις 10/1/2018 και 15/5/2018 με παρόμοια ευρήματα. Παρά τις συστάσεις, η εικόνα της Μόριας δεν βελτιώθηκε σύμφωνα με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα, να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα, προτού πεθάνουν άνθρωποι μέσα στις σκηνές τους. Ο χειμώνας πλησιάζει», λέει ο κ. Φοντάνα. Η Μόρια, όμως, έχει ήδη θρηνήσει νεκρούς λόγω των συνθηκών διαβίωσης. Τον Ιανουάριο του 2017 τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους μέσα στις σκηνές τους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Πρόκειται για τους Elgamal Ahmed από την Αίγυπτο, Mustafa Mustafa από τη Συρία και Jat Wares Ali από το Πακιστάν. Τα ονόματά τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με καθυστέρηση ενός χρόνου από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου με αφορμή έρευνα της «Κ» («Μια εβδομάδα, τρεις θάνατοι, καμία ευθύνη», 26/11/2017). Σύμφωνα με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο οι συνθήκες στη Μόρια αυτή την περίοδο είναι χειρότερες από τον Ιανουάριο του 2017.

«Ψυχιατρικό άσυλο»

«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο έντονα. Υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα. Εχουν παραισθήσεις, φόβο, απόγνωση, ακούν φωνές ή ξαναζούν τραυματικά γεγονότα», λέει ο κ. Μπαρμπέριο. Κάθε εβδομάδα δέχονται τουλάχιστον 20 νέα περιστατικά. Οπως παρατηρεί ο ίδιος αρκούν λίγες νύχτες στον καταυλισμό για τους νεοεισελθόντες μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια. Ο Ιταλός ψυχίατρος συνδέει άμεσα αυτά τα κρούσματα με τις συνθήκες διαβίωσης που λειτουργούν επιβαρυντικά, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιότερα τραύματα. Για τον ίδιο η Μόρια δεν είναι χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Θυμίζει περισσότερο, όπως λέει, ένα μεγάλο ψυχιατρικό άσυλο περασμένων δεκαετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή