ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονοκέφαλος διαρκείας η περικοπή συντάξεων

Πονοκέφαλος διαρκείας η περικοπή συντάξεων

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 εξετάζει η κυβέρνηση, εάν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, για άρση του υφιστάμενου «γόρδιου δεσμού».

Mάλιστα, εάν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα καταθέσει μεν, τον Οκτώβριο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού με ενσωματωμένες τις περικοπές, αλλά στο προγραμματισμένο για τις αρχές Νοεμβρίου Eurogroup, θα επιμείνει να μην ισχύσουν, ευελπιστώντας ότι με τη θέση της θα συνταχθεί η μεγάλη πλειονότητα των κρατών-μελών και θα απομονωθούν όσοι τυχόν επιμείνουν στην περικοπή των συντάξεων. Εξάλλου, πλέον το Eurogroup τύποις δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα δεν τελεί υπό την πίεση εκταμίευσης δόσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επί του παρόντος, πάντως, δίνει μάχη ώστε να γίνει δεκτή η πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή να ανασταλεί το μέτρο της περικοπής και ως αντάλλαγμα να εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας και τα συμφωνηθέντα αντίμετρα με «κοινωνικό πρόσημο». Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ενέταξε τη ρύθμιση για επιδότηση ενοικίου στις παροχές που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ κανονικά περιλαμβάνονταν στη δέσμη των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς αντίμετρων. Ομως, τα μηνύματα που εισπράττει η κυβέρνηση αναφορικά με τον «συμβιβασμό» που προτείνει δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι εκπρόσωποι του ESM, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, παρότι τήρησαν επιφυλακτική στάση κατά τον κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα, φέρονται να κινούνται στη λογική ότι και μόνον για λόγους αρχής τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Ομως, ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι η κυβέρνηση στη μάχη για την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων θα είχε ως ισχυρή σύμμαχο την Κομισιόν, οι δηλώσεις του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» δημιουργούν νέα δυσμενή δεδομένα.

Τα αντίμετρα

Παράλληλα, το σενάριο να υπάρξει «πάγωμα» τόσο της περικοπής των συντάξεων όσο και των αντιμέτρων, μέχρι τον Απρίλιο, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2018, παρότι τέθηκε στο τραπέζι, έχει επίσης απομακρυνθεί. Και τούτο, διότι είναι προφανές πως η όποια απόφαση στη συγκεκριμένη συγκυρία –δηλαδή ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και πιθανότατα τις εθνικές εκλογές– θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη παράμετρος επισημάνθηκε με ιδιαίτερη ένταση από πλευράς Ν.Δ. στην Κομισιόν. Eπίσης, μία άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή να περικοπούν μόνον οι υψηλές συντάξεις και να διασωθούν κάποια από τα αντίμετρα εκτιμάται ότι θα έχει πολιτικό κόστος για τον κ. Τσίπρα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, παρότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την προσφυγή σε μονομερείς ενέργειες, στο «τραπέζι» έχει μπει, όπως προαναφέρθηκε, και το ενδεχόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην αναστολή των περικοπών, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας δεν παραγνωρίζει το πιθανό κόστος που θα υπάρξει στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις αγορές. Ομως, συνομιλητές του εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η επίπτωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρή. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «κυβερνητικά στελέχη έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, οπότε η αναβολή ή ακύρωση του μέτρου έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές».

Τυχόν μονομερής κατάργηση του μέτρου θα έχει βεβαίως ισχυρότατη επίδραση και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας θα τη χρησιμοποιήσει ως κορυφαία απόδειξη ότι η χώρα εξήλθε από τον αστερισμό των μνημονίων, ενώ θα μπορεί να καλέσει Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ –που κατέθεσαν προτάσεις νόμου για κατάργηση των περικοπών– να τον στηρίξουν στη «μάχη» με τους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση των συντάξεων είναι με τα υφιστάμενα δεδομένα, η μόνη παράμετρος που μπορεί να φέρει τις εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο.