Νέοι τριγμοί για τις Πρέσπες

Νέοι τριγμοί για τις Πρέσπες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως ανέφερε προσφάτως ο Π. Καμμένος μιλώντας για διερευνητικές εντολές προς αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου, πυροδότησε περαιτέρω ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλος. Μιλώντας χθες, σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Focus Fm), ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών διαχώρισε πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια τη θέση του από εκείνη του ΥΕΘΑ, δηλώνοντας ανοιχτά πως αισθάνεται «έξω από τους ΑΝΕΛ», καθώς διαφωνεί με τη θέση του κόμματος στο Σκοπιανό. Την αρχική τοποθέτησή του πως σέβεται τον Π. Καμμένο και δεν έχει «τίποτα προσωπικό μαζί του» διαδέχθηκε η θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «επικερδή για τη Β. Ελλάδα» και «επιλογή ανάπτυξης». Ο κ. Παπαχριστόπουλος ερωτηθείς αν θεωρεί ήδη εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ και παράλληλα εντός ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταπήδησής του από τον μικρό στον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο. «Ακούω αυτά που λέγονται και γράφονται, αλλά δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι κοντά στους ανθρώπους «που χτυπάνε τη διαφθορά και τη διαπλοκή», στους οποίους ανήκουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Καμμένος.

Την ίδια ώρα, ο Κ. Ζουράρις μπορεί να μη δηλώνει υποστηρικτής της συμφωνίας, αντιτάσσεται ωστόσο στην άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με αφορμή τις Πρέσπες. «Από τη στιγμή που υπάρχει η πλειοψηφία να ψηφιστεί, δεν υπάρχει λόγος να άρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Καμμένος προς την κυβέρνηση», είχε σημειώσει νωρίτερα από τον κ. Παπαχριστόπουλο ο πρώην υφυπουργός. Τη δύσκολη εξίσωση που έχει να λύσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, συμπληρώνει η Ελενα Κουντουρά, η οποία, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σε παλαιότερη συνεδρίαση του κόμματος είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο ουδέποτε να δημιούργησε πρόβλημα δημοσίως. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη γραμμή, ο βουλευτής του κόμματος Κ. Κατσίκης με δηλώσεις του (ράδιο X) έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση των ΑΝΕΛ να «ρίξουν τη κυβέρνηση» ακόμα και πριν η συμφωνία έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Αντίδραση Μαξίμου

Σε όλο αυτό το πολύπλοκο παζλ που σχηματίζεται στον κυβερνητικό εταίρο, το Μαξίμου συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους. Ο κ. Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε πως οι θέσεις του κ. Καμμένου είναι «γνωστές και σεβαστές εδώ και οκτώ μήνες» και «δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση». Και τούτο διότι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η συμφωνία θα υπερψηφιστεί, καθώς «εάν δείτε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο». Στους υπολογισμούς του Μαξίμου είναι βέβαιο πως συνυπολογίζεται κομμάτι του Ποταμιού –επί παραδείγματι, ο κ. Σπ. Δανέλλης έχει κάνει λόγο για ψήφο αρχής στο ζήτημα–, πιθανόν κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ και η κ. Κατερίνα Παπακώστα έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, μιλώντας για «εθνικό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή».

Οι κ. Παππάς, Σκουρλέτης

Παράλληλα, ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναφερθείς στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών (News247), έριξε το βάρος των αποφάσεων στην πλευρά του προέδρου των ΑΝΕΛ. Με μία πιο προωθημένη ρητορική από εκείνη του κ. Τζανακόπουλου, χαρακτήρισε «τρικλοποδιά» πιθανή πτώση της κυβέρνησης, για την οποία ο κ. Καμμένος θα πάρει και το κόστος. Από την πλευρά του ο κ. Παππάς, αφού άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει λόγω Πρεσπών, εστίασε στο να πεισθούν ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του για τη «χρησιμότητα της συμφωνίας» και στο επακόλουθο της «πολιτικής σταθερότητας». Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης «θα μείνουν στη θέση ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή». Τέλος, ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις των δύο στελεχών και για το ΚΙΝΑΛ. Ο μεν κ. Παππάς πρότεινε απευθείας επαφή με τη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Σκουρλέτης, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε μαζί του επί της αρχής, έδωσε τη δική του οπτική. «Ο διάλογος με το ΚΙΝΑΛ θα ήταν η κανονικότητα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο πως ο «διμέτωπος» της κ. Γεννηματά δεν βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή