Επιστολή Τζ. Μπους προς πολίτες ΠΓΔΜ υπέρ του «Ναι»

Επιστολή Τζ. Μπους προς πολίτες ΠΓΔΜ υπέρ του «Ναι»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κλιμακούμενη ένταση των αμερικανικών παραινέσεων υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στα Σκόπια αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά, εν προκειμένω μέσω της ανοικτής επιστολής που απηύθυνε προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ταξίδεψε χθες έως τις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον, προκειμένου να έχει επαφές με την αμερικανική ηγεσία και συγκεκριμένα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι επαφές του κ. Ζάεφ στις ΗΠΑ, οι δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και οι επισκέψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων αναδεικνύουν δύο βασικές επιλογές της Δύσης για τα Σκόπια: πρώτον, την ανάγκη εκπομπής ενός θετικού γεωπολιτικού μηνύματος στην περιοχή και, δεύτερον, τη συνέχιση της διαδικασίας πρόσδεσης των Δυτικών Βαλκανίων στους δυτικούς θεσμούς, μακριά από την επιρροή τρίτων παικτών (όπως η Ρωσία).

Συγκεκριμένα, χθες, στην ανοικτή επιστολή του προς «τους πολίτες της Μακεδονίας», όπως τους χαρακτήρισε, ο κ. Μπους περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως έναν «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό» και τους κάλεσε να την υπερψηφίσουν. Ο κ. Μπους αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της δικής του κυβέρνησης στην προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχα την τιμή να βρίσκομαι στο πλευρό του προέδρου Τραϊκόφσκι το 2001, καθώς οδηγούσε τη Μακεδονία από το χείλος του εμφυλίου πολέμου προς μια κοινωνία που ορίζεται από την κατανόηση των πολλών εθνοτήτων (σ.σ.: που απαρτίζουν την ΠΓΔΜ) και το κράτος δικαίου. Και αισθάνθηκα περήφανος όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008, κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Τότε, αναφέρει ο κ. Μπους, «είπα στους συναδέλφους μου ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η Μακεδονία είναι έτοιμη και αξίζει να ενταχθεί στη μεγάλη μας συμμαχία. Παρόλο που απογοητεύτηκα από το ότι η Μακεδονία δεν εισήχθη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι αυτή η ημέρα κάποτε θα ερχόταν». Ο κ. Μπους καταλήγει ενθαρρύνοντας τη θετική ψήφο και ολοκληρώνει εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν με υπερηφάνεια τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή