Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας του μεταναστικού κάλεσε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια στη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει αποτύχει δραματικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».
«Σήμερα δεν περιμένουμε να ακούσουμε μόνο τι θα κάνετε σαν κυβέρνηση για να διαχειριστείτε, επιτέλους, το μεταναστευτικό, περιμένουμε και μία συγγνώμη προς όλους τους νησιώτες που δοκιμάζονται καθημερινά με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά τους. Η Μόρια αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της ανθρώπινης εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας. Η εικόνα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Είναι εκπληκτικό πως με τόσο χρόνο και τόσα χρήματα στη διάθεσή σας δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε το θέμα» σημείωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τον προκάτοχό του, Γιάννη Μουζάλα, ειδικά για το θέμα αποχέτευσης στη Μόρια, λέγοντας πως η σύνδεση του hot spot με την αποχέτευση θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη.
Εξάλλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και οριακή και ότι πρώτη αυτό το έχει παραδεχτεί η κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 63 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης και σίτισης στα νησιά και ότι το μεγαλύτερο ποσό αυτών των χρημάτων θα ξοδευτεί για να κατασκευαστεί ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια.
Σε ό,τι αφορά στα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι από την τακτική χρηματοδότηση έχουμε 566 εκατ. έως το 2020. Από αυτά έχουμε ήδη πιστοποιήσει το 35% κάτι παραπάνω από 300 εκατ. και είμαστε ακόμα στο 2018. Από την έκτακτη χρηματοδότηση, το Ταμείο Στυλιανίδη, έχουμε 570 εκατ. για το προσφυγικό από τα οποία 388 εκατ. έχουν πάει σε μη κρατικούς οργανισμούς, δηλαδή στην Υπάτη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Τα 182.000.000 έχουν δοθεί σε κρατικούς φορείς με βασικό το υπουργείο Άμυνας το οποίο τα χρησιμοποίησε για να στήσει κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα εκατομμύρια που παίρνουμε από την Ευρωπαΐκή Ένωση υπόκεινται σε ελέγχους και έχουμε πάρει από όλους άριστα».