ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνει την πίεση με Κύπρο η Αγκυρα

Αυξάνει την πίεση με Κύπρο η Αγκυρα

Εντείνουν οι Τούρκοι τις πιέσεις, λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, ενόψει των φθινοπωρινών ερευνών και γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος περιέγραψε περίπου ως αναπόφευκτη την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τους επόμενους μήνες. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το “Μπαρμπαρός”, το “Ορούτς Ρέις” και το “Φατίχ”», είπε ο κ. Ντονμέζ και συμπλήρωσε ότι τους τελευταίους 16 μήνες έχουν επενδυθεί 10 δισ. δολάρια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου δίχως να συμμετάσχουν στα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι.

Ενόψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μέρος του ενδιαφέροντος αφορά, δίχως άλλο, τις επαφές που θα έχει εκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Αμερικανούς. Είναι σαφές ότι υπάρχει διάθεση κάποιων θετικών βημάτων από την Αγκυρα, ωστόσο αυτά προχωρούν αργά. Χθες, λόγου χάρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του τουρκικού Εφετείου να μειώσει την ποινή ενός εκ των Τούρκων υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ που έχει φυλακισθεί.

Fake news

Παράλληλα, στις ΗΠΑ γίνονται σοβαρές προσπάθειες από ερευνητές και think tanks προκειμένου να καταγραφεί πόσο ουσιαστική είναι η προσέγγιση Αγκυρας και Μόσχας. Σε μια έρευνα της RAND, έχει καταγραφεί η δραματική αλλαγή στάσης των ρωσικών ΜΜΕ έναντι της Τουρκίας. Στο σχετικό ρεπορτάζ της σελίδας www.stopfake.org, όπου παρουσιάζεται η έρευνα της RAND, γίνεται σαφές ότι πριν από τη συμμαχία της Μόσχας με την Αγκυρα, ο Ερντογάν παρουσιαζόταν ως ένας συνεργάτης του ISIS, κάτι που, κατ’ επέκταση, συνδεόταν και με το ΝΑΤΟ. Η στάση αυτή άλλαξε αργότερα. Ενδεικτικό παράδειγμα ένα ψευδές άρθρο, υποτίθεται γραμμένο από Αμερικανό διπλωμάτη, που παρουσίαζε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν ως συνωμοσία της CIA, του Γκιουλέν και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρότι το άρθρο αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του Oriental Review, πρόλαβε να αναπαραχθεί ευρέως από τουρκικά ΜΜΕ.