Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της Ν.Δ.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία εξακολουθεί να είναι η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου από την PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 31,5% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το οποίο παραμένει σταθερό παρά την ανεξαρτητοποίηση του Ποταμιού και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Επονται, κάτω από το όριο του 3%, Ενωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 2%. Στο 1,5% καταγράφονται Ποτάμι και Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ από 1% λαμβάνουν ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή αναποφάσιστοι, αυτοί που δεν απαντούν και όσοι δηλώνουν πως θα απέχουν ή θα ψηφίσουν λευκό φθάνει το 16,5%. Τα ανωτέρω ποσοστά με αναγωγή διαμορφώνονται ως εξής: Η Ν.Δ. φθάνει το 33,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, η Χρ. Αυγή 7,5%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 6%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, δίνοντας τελικά πεντακομματική Βουλή, κάτι που στρατηγικά, βάσει εκλογικού νόμου, συμφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς κάνει πιο πιθανή την αυτοδυναμία.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως, έχοντας εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο, η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό αυξάνει τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου σε βασικά θέματα, όπως η έξοδος από το μνημόνιο, η καταστροφή στο Μάτι και η συμφωνία των Πρεσπών, εισπράττει σαφή δυσαρέσκεια από την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν η έξοδος από το πρόγραμμα «θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομίας της οικίας σας», το 61% απαντά «σίγουρα ή μάλλον όχι» και αντίθετα «σίγουρα ή μάλλον ναι» το 27%. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ακόμα και εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι μοιρασμένες, με 47%. Οσον αφορά την πρόσφατη καταστροφή στο Μάτι το 72% κρίνει τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης «μάλλον ή σίγουρα αρνητικά», ενώ μόλις το 17% «μάλλον ή σίγουρα θετικά». Τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται εντός των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπου αρνητικά κρίνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε ποσοστό 90%, ενώ και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πλειοψηφεί η αρνητική άποψη με 56% έναντι 37% θετικών. Οσον αφορά το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων και τη συμφωνία των Πρεσπών και εδώ η πλειονότητα κρίνει αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 60% η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ αξιολογείται αρνητικά, έναντι 28% που την κρίνει «μάλλον ή σίγουρα θετικά». Την ίδια ώρα, τα ποσοστά αυτά αλλάζουν άρδην ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., με 81% κατά της συμφωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ με 53% υπέρ.

Νίκη Ν.Δ. «βλέπει» το 57%

Ευλόγως από τα ανωτέρω προκύπτει ένα ποσοστό 59% που θεωρεί πως συνολικά τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, με το αντίστοιχο που πιστεύει αντίθετα –πως κινούνται προς θετική– να είναι 31%. Ως απόρροια των ευρύτερων τοποθετήσεων της κοινής γνώμης, προκύπτει και το γεγονός πως ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται της «καταλληλότητας για πρωθυπουργός» με 34% έναντι 24% του Αλ. Τσίπρα. Ιδιαιτέρως υψηλό και το ποσοστό της απάντησης «κανείς από τους δύο» με επίσης 34%. Η Ν.Δ. προηγείται και στην παράσταση νίκης συγκεντρώνοντας 57% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει σε ποσοστό 85% έναντι μόλις 55% του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η «γκρίζα ζώνη» προέρχεται σε ποσοστό 30% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτ. 2015) έναντι μόλις 5% από τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή