ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: «Κόλαση» η κατάσταση στη Μόρια

Γεννηματά: «Κόλαση» η κατάσταση στη Μόρια

«Η κατάσταση εδώ στη Μόρια είναι τραγική. Είναι κόλαση, κι ας την αποκαλεί η κυβέρνηση απλά μια δύσκολη κατάσταση». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο της Μόριας.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απέτυχε. Είχαμε προσφυγική κρίση και την έκανε ανθρωπιστική. Έχουν τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο που ζει το νησί, οι κάτοικοι υποφέρουν, κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά, ανήλικα στα κέντρα υποδοχής παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ. Θυσιάζουν τα νησιά για πολιτικές σκοπιμότητες» πρόσθεσε.

«Αυτό που είδαμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα των συμφωνιών του κ. Τσίπρα για το μεταναστευτικό. Και βέβαια είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με διαφάνεια τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιβάλλεται η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κατάπιαν τη γλώσσα τους γι' αυτό το θέμα μπροστά στους Ευρωπαίους χθες. Ούτε λέξη. Χορτάσαμε γενικότητες. Τα σύνορά μας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Τα νησιά μας είναι σύνορο και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται λες και είναι μια τρίτη χώρα» τόνισε.

Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

O κ. Γαληνός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ περιέγραψε τα βασικά προβλήματα που αφορούν τη Λέσβο με έμφαση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι «είναι ανάγκη η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση του νησιού». «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα μείζον πρόβλημα, που απαιτεί αποφάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Λέσβος δεν μπορεί να αντέξει άλλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Πρέπει να δοθεί άμεσα βιώσιμη λύση» πρόσθεσε

Επίσης, ο κ. Γαληνός εξέθεσε στην κ. Γεννηματά τις αναπτυξιακές και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί και υλοποιούνται από τη δημοτική Αρχή, ζητώντας τη στήριξη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, και τη θετική παρέμβαση της ίδιας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι συμφωνεί με τις θέσεις του δημάρχου όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου και όλων των νησιών.