Ανασκευή από Ζ. Ζάεφ για «Μακεδονία»

Ανασκευή από Ζ. Ζάεφ για «Μακεδονία»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» στήριξης των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον στο δημοψήφισμα ψηφίσουν πάνω από τους μισούς πολίτες της ΠΓΔΜ και καταλήξει σε «Ναι», άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Οι υπαινιγμοί του κ. Μίτσκοσκι είναι ενδεικτικοί του κλίματος που υφίσταται μέσα στο κόμμα. Υπάρχει σοβαρή συζήτηση περί του τι πρόκειται να συμβεί στο κόμμα, αν το VMRO εμφανιστεί να έχει την υπαιτιότητα ακύρωσης της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του VMRO αρχικά τόνισε ότι το κόμμα του επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος, έπειτα, ωστόσο, είπε ότι αν η πλειονότητα των πολιτών ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε «θα σεβαστεί την απόφαση αυτή». Επ’ αυτού, ο κ. Μίτσκοσκι διευκρίνισε ότι για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές, πρέπει να εκπληρωθούν δύο όροι: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία υπέρ του «Ναι». Ο κ. Μίτσκοσκι επέμεινε και στην απόφαση του κόμματός του να μη δώσει γραμμή για το δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο, είπε, θα αποτελούσε χειραγώγηση των πολιτών.

Στο εσωτερικό του VMRO υπάρχουν, πάντως, αποκλίνουσες απόψεις, όπως φάνηκε και από τη στάση που τήρησαν στα social media ορισμένοι βουλευτές του κόμματος, δηλώνοντας ότι «δεν έχουν ούτε την εντολή ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα που θα έχουν στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας». Σύμφωνα με ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, το συγκεκριμένο συντονισμένο μπαράζ αναρτήσεων καταγράφεται ως αντίδραση στις πληροφορίες περί ύπαρξης ικανού αριθμού βουλευτών του VMRO που προτίθεται να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, όταν αυτές τεθούν προς έγκριση από τη Βουλή της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σε ανασκευή των δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «μιας και μοναδικής Μακεδονίας», έπειτα από παρέμβαση της Αθήνας, προχώρησαν χθες τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου Ειδήσεων ΜΙΑ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ζάεφ εμφανιζόταν να λέει: «Μοιράζομαι τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας της διασποράς για την προσθήκη “Βόρεια” στο όνομα που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας. Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό μέρος της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρξει καμία άλλη στον κόσμο».

Χθες το απόγευμα το ΜΙΑ άλλαξε την επίμαχη φράση ως εξής: «Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί τη Μακεδονία. Ο προσδιορισμός “Βόρεια” κάνει μια διάκριση και επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται “Μακεδονία”». Επίσης, χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν στηρίζει καμία πλευρά στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται, τέλος, ότι στα μέσα Oκτωβρίου ο κ. Σταθάκης θα επισκεφθεί τα Σκόπια προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ αντέδρασε χθες η Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τις ενδεικτικές «των πραγματικών επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή