ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζοφερό το αύριο χωρίς τη συμφωνία»

«Ζοφερό το αύριο χωρίς τη συμφωνία»

«Οι Αλβανοί θα προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία», λέει μιλώντας στην «Κ» ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος του Αλί Αχμέτι, DUI, Αρτάν Γκρούμπι και προσθέτει: «Οι Αλβανοί επί τρεις και πλέον δεκαετίες προσμένουν να στοιχηθεί η χώρα με τη Δύση και εργάστηκαν αδιαλείπτως για την έλευση της ημέρας αυτής. Ετσι, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό και με πλήρη αυτοπεποίθηση, σας ομολογώ πως δεν υπάρχει Αλβανός σε αυτή τη χώρα που να μην επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεπώς και θα ψηφίσουν μαζικά στο δημοψήφισμα.

Το 2018 είναι έτος μεγάλων, θαρραλέων και ιστορικών αποφάσεων. Πετύχαμε τη γλωσσική ισοτιμία, εφαρμόσαμε τις άμεσες συστημικές μεταρρυθμίσεις, υπογράψαμε τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, διευθετήσαμε την περίπου τριών δεκαετιών διαμάχη με την Ελλάδα, λάβαμε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και την πρόσκληση εισδοχής στο ΝΑΤΟ, και αυτή τη στιγμή απομένουν μόλις δύο βήματα στην πορεία προς την πραγμάτωση του ονείρου των συμπολιτών μας: το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές. Είμαστε τόσο κοντά, που είναι πλέον ορατή και απτή η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν και με τίποτε να θέσει προσκόμματα στα δύο αυτά τελευταία βήματά μας πριν κόψουμε το νήμα του τριαντακονταετούς μαραθωνίου. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα».

Η προτεραιότητα

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν η συμφωνία των Πρεσπών ενδυναμώνει τη σχέση τους με τους Σλαβομακεδόνες, δηλώνει: «Οι Αλβανοί στη Μακεδονία αλλά και εν γένει στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στη χώρα μας, είχαν ως απόλυτη προγραμματική και γεωστρατηγική προτεραιότητά τους τις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ζοφερό το αύριο χωρίς τη συμφωνία»-1
Πινακίδα καλεί τους πολίτες σε αποχή από το δημοψήφισμα. Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η απουσία ανθελληνικού κλίματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε σχέση με άλλες περιόδους έξαρσης του ονοματολογικού.

Οι Αλβανοί είχαν πάντα τις επιφυλάξεις τους μη τυχόν και η χώρα αυτή πάρει τον λάθος δρόμο και έχουν σταθεί φρουροί τις τρεις αυτές δεκαετίες προς αποτροπή μιας λανθασμένης, φιλοανατολικής και ανεπιθύμητης ροπής. Η ευρωατλαντική ένταξη φέρει την υπογραφή μας, διότι συνιστά τη μοναδική κοινή επιλογή γι’ αυτό το κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενισχύει και χαλαρώνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητές μας, αλλά και εμπεδώνει την κοινωνική μας συνοχή».

Ο κ. Γκρούμπι αποκλείει το ενδεχόμενο να υπερισχύσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα λέγοντας: «Η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν συνιστά ενδεχόμενο, δεν συνιστά εκδοχή. Είναι πεποίθησή μας η επιτυχία του δημοψηφίσματος, μεγαλύτερης όμως βαρύνουσας σημασίας είναι ότι στη Βουλή εργαζόμαστε για τις συνταγματικές αλλαγές με τρόπο τέτοιο που να τύχουν της υποστήριξης και των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Το δημοψήφισμα είναι εκλογική υπόσχεση των LSDM και VMRO-DPMNE. Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία όμως το εγχείρημα της συμφωνίας, καθίστανται μείζονος σημασίας οι συνταγματικές αλλαγές και εμείς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αύριο για τη χώρα μας, χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών, προβάλλει ζοφερό και χωρίς προοπτική. Για να είμαι ειλικρινής, το θεωρώ αδιανόητο. Ουδείς επιθυμεί κάτι τέτοιο, ούτε οι συμπολίτες μας ούτε τα κόμματά μας».