Σχέδιο Μαξίμου για πολιτικό εγκλωβισμό του ΚΙΝΑΛ

Σχέδιο Μαξίμου για πολιτικό εγκλωβισμό του ΚΙΝΑΛ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολυεπίπεδο σχέδιο πολιτικού «εγκλωβισμού» του ΚΙΝΑΛ και μετακίνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές, που εάν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα, η μη αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης για αναστολή της περικοπής των συντάξεων, έχει «κλειδώσει» ότι θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο.

Οι συστηματικές επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της κ. Φώφης Γεννηματά, ότι συμπλέει πλήρως με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη και ότι διαμορφώνει σκηνικό συγκυβέρνησης μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ μετά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου στη στρατηγική του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα: τους επόμενους μήνες, θα αξιοποιηθούν ως πρόσθετα «εργαλεία» μια σειρά από άλλα θέματα, από την επιλογή υποψηφίων στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει ευρωεκλογών μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος και τα νέα «ανοίγματα» προς τη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς μέσω της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, αλλά και του ανασχηματισμού που υποχρεωτικά θα κάνει ο κ. Τσίπρας, εάν ο κ. Π. Καμμένος υλοποιήσει την απειλή του για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.

Στις επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ειλημμένη απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει υποψηφίους που είχαν υποστηριχθεί το 2014 από το ΠΑΣΟΚ, εάν έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής. Ηδη αποτελεί κοινό μυστικό ότι θα στηριχθούν οι υποψηφιότητες του κ. Απ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του κ. Στ. Αρναουτάκη στην Κρήτη. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό να στηριχθεί και ο κ. Ν. Τσιλιμίγκας στην Οεριφέρεια Θεσσαλίας, ενώ από τη συνάντηση που είχε μερικούς μήνες πριν με τον κ. Τσίπρα, είναι σαφές πως εάν ο κ. Γ. Μπουτάρης επιλέξει να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα έχει τις «ευλογίες» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχες «ωσμώσεις» θα υπάρξουν και σε μια σειρά από περιφερειακούς δήμους. Η στόχευση των συγκεκριμένων επιλογών δεν αποτελεί μόνο απόπειρα το κυβερνών κόμμα να εμφανιστεί ενισχυμένο στον αυτοδιοικητικό εκλογικό χάρτη. Αποτελεί έμμεσο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει το αυστηρά «αριστερό» του πρόσημο και πλέον κινείται και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η αναθεώρηση

Την ίδια επιδίωξη θα υπηρετεί και η πρόταση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να ενσωματώσει στην εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση πολλές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει με επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς η κ. Φώφη Γεννηματά την περασμένη άνοιξη. Μεταξύ άλλων, πεδία συγκλίσεων λέγεται πως μπορεί να υπάρξουν αναφορικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρης διάλυσης της Βουλής, η εισαγωγή δικλίδων ώστε να διασφαλίζεται ο σταθερός εκλογικός κύκλος και, βεβαίως, η κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μόνο ζήτημα στο οποίο ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι κάθετος είναι να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρότι περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ. Σημειώνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να συμβάλει στην εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, παρότι θα κατηγορήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι την «εργαλειοποιεί» ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Παράλληλα, η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και η άσκηση πίεσης προς την κ. Φώφη Γεννηματά θα αποτυπωθούν και στο επίπεδο των συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει ευρωεκλογών. Ο κ. Τσίπρας ευνοεί την προοπτική προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και πρωταγωνιστεί στις σχετικές παρασκηνιακές διεργασίες, παρά την εκπεφρασμένη δυσφορία της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζουν πως εάν ο κ. Τσίπρας επιτύχει να ρυμουλκήσει, σε μια συνεργασία με το ΕΣΚ, το γερμανικό Die Linke και το Podemos, η κ. Φώφη Γεννηματά δεν θα έχει περιθώρια αντίστασης. Τέλος, όπως λέγεται, εάν ο κ. Καμμένος υλοποιήσει τις απειλές του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν και πάλι άρωμα διεύρυνσης. Οχι μόνο με στελέχη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, όπως η κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή